Peter Kokavec: Polovina dovolenkujících bude doma sbírat houby a lesní plody

23.07.2012 7:31

Podle průzkumu agentury GfK plánuje letos dovolenou jen každý druhý Čech. Z těch, kteří plánují načerpat síly do další práce, jen polovina plánuje pobyt v zahraničí. Mezi oblíbené dovolenkové destinace patří již tradičně Chorvatsko, Slovensko a Itálie. Do zahraničí vyráží častěji obyvatelé měst a lidé s vyššími příjmy. Ti, kteří zůstanou doma, často a rádi vyráží do tuzemských lesů a hájů sbírat houby a lesní plody.

Peter Kokavec: Polovina dovolenkujících bude doma sbírat houby a lesní plody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

K východním sousedům na Slovensko směrují zejména důchodci, podle zprávy GfK Czech tam míří celá třetina dovolenkujících seniorů. Nejčastějším prostředkem k dopravě do kýžené destinace je automobil – použije ho až 60 % dotázaných rekreantů, jsou to zejména rodiny s dětmi. Pětina využije letadlo a zájezd kdysi hojně používaným autobusem dnes volí jen 14 %.

Domácí rekreanty přitahují lesy, kde kromě duševních a fyzických sil již tradičně a s velkou oblibou čerpají také zásoby hub a lesních plodů pro své domácnosti. Podle Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství, na jednoho obyvatele připadá až 23 návštěv lesa ročně. Z lesů si Češi v minulém roce odnesli téměř 30 000 tun hub a dalších přibližně 16 700 tun lesných plodů. Ve finančním vyjádření to představuje objem potravin za bezmála 6 miliard korun.

Průměrná česká domácnost si z lesa v minulém roce přinesla více než 7kg hub a 4 kg lesních plodů, mezi kterými vévodí borůvky v objemu cca 2,5 kg na domácnost).

Vzhledem k vývoji české ekonomiky, reálných mezd a s ohledem na připravovaná vládní opatření lze očekávat, že v letošním roce budou lidé sbírat lesní plody ještě úporněji než loni.

Peter Kokavec

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…