Peter Kokavec: Veřejnost říká Klausově amnestii NE!

05.01.2013 15:32

Rozsah prezidentské amnestie, který se nám v posledních dnech rozkrývá, vzbudil v české veřejnosti velkou vlnu nevole. Kromě nesouhlasných až odsuzujících názorů, který se přímo valí z řad opozičních politiků, právníků, policistů a vyšetřovatelů se v pátek jako první na veřejnost dostal průzkum agentury SANEP, která zmapovala postoje české veřejnosti k tomuto prezidentovu kroku. A verdikt? Osm z deseti dospělých s prezidentskou amnestií nesouhlasí.

Peter Kokavec: Veřejnost říká Klausově amnestii NE!
Foto: facebook.com
Popisek: Prezident Václav Klaus se stal na internetu terčem vtipů za vyhlášení amnestie

Přitom většina (62,1%) proti institutu prezidentské milosti nic nemá, pokud by se vztahovala pouze na společensky méně závažné a nedbalostní trestné činy.

I z reakcí běžné populace je patrné, že prezident svou rozšafností vážně přestřelil. S rozsahem amnestie totiž souhlasí pouhá desetina. Lze polemizovat, kolik lidí z této desetiny tuší, kdo všechno a za jaké delikty bude tímto zbaven viny. Ve společnosti nejčastěji rezonuje názor, který tento krok považuje za naprosto amorální a nezodpovědné rozhodnutí, které legitimizuje mimo jiné i závažnou trestní činnost. Další pětina v tomto gestu vidí především pomoc korupčníkům napojeným na politické špičky, další pětina vnímá amnestii jako rozhodnutí, které potěší zejména zločince napojené na organizovaný zločin.

Takto široce pojatá amnestie, která dává milost také pachatelům rozsáhlých podvodů a závažných hospodářských deliktů, bezesporu znevažuje práci příslušníků bezpečnostních složek, justice a je výsměchem poškozeným. Je dalším hrůzným svědectvím o zneužívání státní moci k hájení zájmů privilegovaných zločinců. Václava Klaus se, podle některých komentátorů na popud premiéra Nečase, bezskrupulózně postavil na stranu temna a otřásl českou společností v základech.

Následky tohoto prezidentova rozhodnutí ještě více prohloubí sílící politickou a morální krizi. Rekordní pokles důvěry obyvatel v politické instituce, patrný po nástupu Nečasova kabinetu, dostává mohutný impuls k dalšímu prohloubení. Není to v této době zdaleka jediný případ, kdy jdou proti očekáváním a názorům svých občanů; jen namátkou zmíním tzv. církevní restituce, zavedení druhého pilíře, zvýšení sazby DPH či sKarty. Působení současného establishmentu je tak charakteristické odvahou zkoumat, co všechno lid této země vydrží, nehledě na důsledky.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…