Petice: Krajina bez jedů

26.04.2020 16:30

My, níže podepsaní, nesouhlasíme s povrchovým rozhozem rodenticidu STUTOX II za účelem hubení hraboše polního, které ve svém nařízení ze dne 13. února 2020 povolil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), podřízený Ministerstvu zemědělství.

Petice: Krajina bez jedů
Foto: pixabay.com
Popisek: Zemědělství - ilustrační foto

Součástí nařízení o aplikaci jedu je i seznam podmínek, které mají minimalizovat jak přímé požití jedu necílovými druhy (například zajíci, bažanty či srnci), tak sekundární otravu predátorů živících se hraboši (například lasicovitých šelem, lišek, čápů a zejména dravých ptáků). Tyto podmínky rozhozu STUTOX II však nejsou reálné, nebudou v praxi dodržovány a účinky jedu budou mít dalekosáhlé negativní účinky na přírodní ekosystémy. Za nejzávažnější považujeme kromě otravy výše zmíněných necílových druhů živočichů (mezi něž patří i řada zvláště chráněných druhů, jako je například sova pálená) i šíření větrem a splachem do necílových oblastí včetně povrchových vod a jejich následnou otravu.

Jsme přesvědčeni o tom, že povrchový rozhoz přípravku STUTOX II dále prohlubuje problémy zemědělské půdy, které jsou způsobené dlouhodobým nadužíváním chemických přípravků v zemědělském průmyslu. Uvedené nařízení ÚKZÚZ tak ještě více vzdaluje českou zemědělskou krajinu od naplnění své nenahraditelné mimoprodukční funkce - ekologické stability a rovnováhy jednotlivých ekosystémů. Česká republika pak tímto krokem selhává v ochraně neobnovitelných přírodních zdrojů, jako jsou voda a půda.

Jsme si vědomi toho, že problém přemnožení hraboše polního není možné vyřešit okamžitě. Je však možné okamžitě začít proces transformace zemědělství směrem k důrazu na správné zemědělské postupy, prevenci a podporu přirozených predátorů. Apelujeme tímto na ministra zemědělství, aby nařízení ÚKZÚZ z výše jmenovaných důvodů pozastavil a začal bezodkladně připravovat postupy a procesy, které povedou k minimalizaci aplikace jedů v zemědělství a tím i ozdravění české krajiny.

Za petiční výbor:

MVDr. Přemysl Rabas, senátor, ředitel zoologické zahrady Dvůr Králové
Petr Orel, senátor, vedoucí Záchranné stanice a Domu přírody Poodří v Bartošovicích
Mgr. Magdalena Davis, Ph.D., starostka, spolupředsedkyně Strany zelených

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…