Petice NE - ohrožení zdrojů vod pro Volarsko - Vimpersko - Strakonicko

21.02.2016 16:42

My, níže podepsaní občané ČR, žádáme Vládu a Parlament České republiky o vznik zákona, vyhlášky či nařízení vlády, které zachová doposud zelené vzrostlé lesy na území jihočeské části Národního parku a CHKO Šumava, které chrání zdroje spodních a povrchových vod pro život obyvatel na Volarsku, Vimpersku a Strakonicku.

Petice NE - ohrožení zdrojů vod pro Volarsko - Vimpersko - Strakonicko
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Les, ilustrační foto

Zachová tyto lesy v pramenných oblastech řek Vltava, Blanice, Volyňka, jejich přítoků a udrží jejich retenční schopnost – jako rozhodující faktor pro normální hladinu nádrže Lipno a pro zmírnění výše povodňových vod ve městech a obcích.

Změní zákon č. 114/92 Sb. o ochraně přírody a krajiny tak, že vodohospodářskou a klimatickou funkci tamních lesů bude považovat za nadřazenou nad zájem ochrany přírody (zákon by např. měl určit, že nesmí uschnout či býti vykácen les o rozloze větší, než 1 ha).

Nebo vyjme území Jihočeského kraje z rozlohy NP Šumava.

Petiční výbor:
Petr Martan, ředitel Komunity pro duchovní rozvoj, o.p.s., Čkyně 197, 384 81 Čkyně
Bc. Martina Pospíšilová, starostka Města Volary, Finské domky 625, 385 51 Volary
Členové petičního výboru budou zastupovat podepsané ve styku se státními orgány.

Vážení přátelé zelených a vzrostlých lesů,

v Národním parku Šumava skončila kůrovcová kalamita a mnozí lidé se uspokojili tím, že pod suchými stromy a na vykácených plochách roste mlází. Takových lesů je 51 %, tedy na takové ploše není zcela plněna funkce klimatická a vodohospodářská. Jde o nepřirozený a nebezpečný stav.

Zachování zbývajících 49 % lesů ve stavu zelených, vzrostlých a se staletými smrky je nutné k tomu, aby byla zachována zásobárna spodních a povrchových vod.

Jejich zachování je důležité k tomu, aby obyvatelé na Šumavě i ve vnitrozemí měli dostatek vody i v extrémně suchých letech.

Novela zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny, kterou předložilo MŽP, otevírá cestu k okamžitému bezzásahovému režimu na 50 % území NP Šumava.

To znamená, že po další vichřici se na takovém území nebude zpracovávat polomové dříví a následně rozmnožením kůrovce uschne druhá polovina lesů Šumavy.

Vážení občané,

pokud takové vyjádření chápete a je pro Vás důležitější mít zdroje vody, než další suché lesy - potom, prosím, podpořte petici, která je v příloze. Děkujeme za Váš podpis či jen za to, že jste text vzali na vědomí.

Prosíme o šíření petičních archů a o pomoc se sběrem podpisů ve Vašem okolí a na pracovištích.

Za petiční výbor děkuje s pozdravem Lesu zdar!

Petr Martan
384 81 Čkyně 197, tel. 732 373 448, martanckyne@seznam.cz

Petiční arch můžete stáhnout ZDE.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…