Petice: Výzva vládě České republiky

12.05.2021 22:35

My, výzkumní a pedagogičtí pracovníci, kteří se věnujeme Barmě/Myanmaru, bychom Vás tímto chtěli požádat o podporu. Domníváme se, že nastal čas, aby vlády po celém světě podpořily boj za demokracii v Barmě tím, že oficiálně uznají a budou spolupracovat s nově vytvořenou Vládou národní jednoty.

Petice: Výzva vládě České republiky
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

1. února 2021 barmská armáda protiprávně uchvátila moc v zemi. Tím porušila ústavu, kterou sama uvedla v život. Postrádajíc jakoukoli legitimitu, uchýlila se vojenská junta k brutálním donucovacím prostředkům, jimiž se snaží přimět obyvatelstvo k poslušnosti. Přes veškerou snahu však dosud nebyla s to plně prosadit svou autoritu. Díky mohutné vlně odporu civilního obyvatelstva Barmského svazu se armádě zatím nepodařilo zcela ovládnout veřejnou správu či hospodářství, a dokonce ztratila kontrolu nad pohraničními oblastmi země. Státní převrat tak v žádném případě ještě není uzavřenou záležitostí.

Poslanci barmského parlamentu zvolení v demokratických volbách 8. listopadu 2020 vytvořili armádě navzdory Výbor zastupující Svazový parlament (Committee Representing the Pyidaungsu Hluttaw, CRPH). Tito zástupci barmského lidu vzešli z demokratických voleb, jež za platné a regulérní uznali nejen mezinárodní pozorovatelé, ale i nejvyšší státní představitelé a orgány České republiky a Evropské unie. S bezprecedentním smyslem pro jednotu, který země po desetiletí nezažila, se CRPH snažil vybudovat širokou koalici napříč politickým a společenským spektrem a spojil se s hnutím občanské neposlušnosti (Civil Disobedience Movement, CDM), stávkovými výbory, odbory, organizacemi občanské společnosti a politiky a armádními představiteli mnoha etnických skupin obývajících Barmský svaz. Výsledkem bylo ustavení Vlády národní jednoty (National Unity Government of the Union of Myanmar, NUG), k němuž došlo 16. dubna 2021. Tato vláda se tak opírá nejen o legitimitu získanou díky vítězství v rámci demokratických voleb v minulém roce, ale také o širokou podporu obyvatel země i různých skupin v diaspoře. Ozbrojené etnické organizace zahrnuté ve Vládě národní jednoty ovládají různé oblasti země, kde vykonávají neomezenou autoritu zcela nezávislou na vládě junty.

Tento pokrok je rozhodně významný. Barma byla v minulosti neustále sužována oslabující nejednotou - etnickou, náboženskou či politickou. Uvědomujeme si, že Vláda národní jednoty bude muset v budoucnu zahrnout i další odlišné hlasy včetně komunity státem pronásledovaných Róhingů, má-li být skutečně inkluzivním zastoupením všech složek Barmského svazu. Jsme přesvědčeni, že ustavení NUG je jedinečnou příležitostí, jak zbavit Barmu vlády vojenské junty a nastoupit cestu k federativnímu demokratickému uspořádání, jež může v budoucnu vést k ukončení občanské války, trvající již sedm desetiletí.

Času je málo. Více jak 783 lidí již bylo zabito, z toho 44 dětí. Města a vesnice po celé zemi jsou terorizovány armádou, jež se chová jako po zuby ozbrojená zločinecká organizace. V pohraničních oblastech se opět rozhořela občanská válka. Barmské letectvo bombarduje civilisty a stovky běženců se snaží uprchnout do Indie či Thajska. Junta zatýká protestující studenty a pedagogy vysokých a středních škol a v rámci vykonstruovaných procesů je odsuzují k vězení za vlastizradu. Občanské i akademické svobody jsou pošlapávány. Armáda se snaží zastrašovat protestující a zlomit jejich odhodlání demonstrovat za návrat demokracie. Nadcházející týdny a měsíce rozhodnou, zda zemi čekají další desetiletí diktátorské vlády brutální junty, kterou OSN obviňuje z genocidy a zločinů proti lidskosti, anebo zda lid Barmy dostane šanci vypořádat se se všemi výzvami demokratickou cestou a jednou provždy se mu podaří odstranit armádní struktury parazitující na úkor celé barmské společnosti.

Doufáme, že Česká republika jakožto stát vyznávající demokratické hodnoty neprodleně uzná Vládu národní jednoty (NUG) jako legitimní vládu Barmy/Myanmaru. Chtěli bychom proto českou vládu požádat, aby:

  • zahájila dialog s legitimními představiteli NUG a informovala o tom českou a myanmarskou veřejnost i ostatní členské státy EU;
  • vyzvala ostatní členské státy EU, aby uznaly NUG;
  • koordinovala jednotné stanovisko EU ohledně uvalení cílených sankcí na ekonomické konglomeráty myanmarské armády a podniky ve vlastnictví rodinných příslušníků vedoucích generálů, kteří působí v „administrativní radě“ junty;
  • v rámci OSN vyzvala k uvalení úplného embarga na dodávky zbraní myanmarské juntě;
  • podpořila na půdě OSN výzvu NUG vybízející k poskytování humanitární pomoci na územích, která nejsou ovládána juntou;
  • vyzvala členské státy ASEAN, aby NUG akceptovaly jako partnera pro dialog a jediného legitimního představitele Myanmaru.

Mezinárodní izolace junty a mezinárodní uznání NUG jako jediného legitimního a demokratického představitele Barmy/Myanmaru je jedinou možností, jak zajistit, aby se země opět nepropadla do vleklého občanského konfliktu. Doufáme, že Česká republika sehraje hlavní roli v podpoře barmského/myanmarského lidu a jeho demokraticky zvolených představitelů.

Dagmar Bečková (Filozofická fakulta Univerzity Karlovy)

Jakub Hrubý (Orientální ústav AV ČR)

Miroslav Nožina (Ústav mezinárodních vztahů)

Sabe Soe (Barmské centrum Praha)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…