Petice Za zvýšení minimální mzdy a důchodů

13.10.2015 8:35 | Zprávy

My občané České republiky žádáme, aby vláda, Poslanecká sněmovna a Senát okamžitě podnikli veškeré kroky vedoucí ke zvýšení minimálních příjmů občanů ČR, zejména minimální mzdy, životního minima a důchodů.

Petice Za zvýšení minimální mzdy a důchodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice, ilustrační foto

Výše minimální mzdy a důchodů by měly být adekvátní českým cenám, které se pohybují na úrovni cen našich západních zahraničních sousedů, ale nejnižší příjmy českých občanů těmto cenám neodpovídají.

Následně dochází k situacím, že rodiny nemají finanční prostředky na běžný provoz domácností, roste sociální napětí.
Běžně dochází k zadlužování rodin v situaci, kdy jsou povinny pro stokorunové pohledávky hradit v exekučních řízeních několika tisícové náklady soudních a exekučních poplatků z vymáhání dluhů, zapříčiněných nedostatečnými příjmy.
Bývá zastavonán majetek v hodnotě až několik tisíckrát vyšší, například domy či byty, kde rodiny žijí a neexistuje účinná obrana.

Jedním z důvodů této petice je fakt, že v současné době je v ČR nově stanoven příjem nad 600,-EUR měsíčně pro uprchlíky-azylanty ze třetích zemí, což je výše, která odpovídá úrovni českých cen. Tato částka je však vyšší, než současně stanovené životní minimum pro českého občana žjícího v ČR. 
Pro občany ČR závislé na příjmu ve výši životního minima,  či s minimální mzdou, či nízkým důchodem je tento dosavadní příjem neúnosně nízký a také diskriminační.

Pro běžný provoz domácnosti nemají občané ČR s nízkými příjmy dostatečné finanční prostředky na nejnutnější provoz a mohou tak snadno skončit v doživotních dluhových pastích.

Žádáme o příslušná opatření vedoucí k jiným úsporám a okamžité zákonné navýšení minimální mzdy, z toho odvozeného životního minima a důchodů, nejen starobních, na úroveň odpovídající příjmům našich nových spoluobčanů - azylantů, a to stanovením minimální mzdy v ČR na 19.000,-Kč čistého měsíčně a stanovením od toho odvozené výše životního minima podle dosavadních pravidel výpočtu.

Waha, o.s.

Petici můžete podepsat ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

12:17 Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

Výsledek voleb do Evropského parlamentu je dalším dokladem, že selhalo trestní stíhání jako prostřed…