Petice na podporu divadla Pluto - divadla komedie v Plzni

24.05.2015 8:31 | Zprávy

Vážení příznivci Divadla Pluto, i vy můžete rozhodnout svým podpisem o jeho dalším osudu.

Petice na podporu divadla Pluto - divadla komedie v Plzni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice, ilustrační foto

Chtěli bychom využít příležitosti, kterou nám poskytuje mimořádná událost roku 2015, ve kterém je Plzeň Evropským hlavním městem kultury, protože jsme přesvědčeni, že tato jediná soukromá profesionální scéna komedie západočeského regionu, kterou Divadlo Pluto představuje, za svých 16 let existence  právem ke kultuře patří nejen svým svérázným repertoárem, ale i díky neustále se zvyšujícímu zájmu vás -  diváků.

Pokud by jste chtěli Divadlo PLUTO podpořit, rádi bychom Vás požádali o Váš podpis a doufáme, že se nám tak  podaří dosáhnout většího zájmu a tím i vyšší podpory institucí, které  mají na existenci divadla zásadní vliv, protože Divadlu Pluto reálně hrozí zánik z důvodu zvyšujících se nákladů a minimálnímu zájmu i podpory státních a dalších odpovídajících institucí. Výjimku zde tvoří pouze Plzeňský kraj, který již po několik let podporuje zájmovou činnost o.s. Klubu přátel Divadla PLUTO a ÚMO4, jejichž podpory si velice ceníme, ale i přesto je existence divadla velice nejistá.

Rekonstrukce O.D. Centrum na Doubravce sice značně zkultivovala a zkrášlila bezprostřední okolí a předsálí divadla, ale také přinesla navýšení nájmu a tím pádem i zařazení  divadla mezi plátce DPH, což sebou mimo jiné přineslo i navýšení vstupného a měsíční odvody DPH. Tato fakta jen ztěžují  existenci tohoto svérázného  divadla, s kterými se díky nedostatečného finančního zajištění, potýká již od svého vzniku v roce 1999, jako městem stále nedotovaná jediná soukromá  profesionální scéna v Plzni, která dle slov pana prof. docenta V.Viktory „výrazně doplňuje a ozvláštňuje kulturní spektrum nejen západočeského regionu“.

Divadlo PLUTO je jedinečné nejen svým repertoárem, ale i typickou stolovou úpravou s pohoštěním. Díky netradiční úpravě hlediště jsou herci v bezprostředním kontaktu s diváky, kteří se tak stávají součástí děje a představení tak získávají jedinečnou atmosféru uvolněné zábavy a pohody.Za  16 let  své existence, nedotované jediné soukromé  profesionální scény západočeského regionu,  uvedlo celkem 23 premiér. Stalo se za tu dobu srdeční záležitostí nejen plzeňských diváků. Divadlo PLUTO  totiž stále častěji navštěvují diváci z celé ČR.

Díky bezbariérovému přístupu  podporuje i kulturní vyžití seniorů či osob se zdravotním hendikepem.

Divadlo PLUTO po celou dobu působnosti vede principálka paní Jindřiška Kikinčuková a to od umělecké až po ekonomickou činnost, včetně celkové organizace. Této činnosti věnuje veškeré úsilí a čas, což se po 16 létech intenzivního úsilí nepříznivě projevilo na jejím zdravotním stavu a velmi by si přála zajistit divadlu stálý chod i po jejím odchodu na odpočinek.

Divadlo PLUTO se ale pro další  činnost neobejde bez stálé odpovídající finanční podpory, která by mohla zajišťovat důstojnou existenci a dále se tak řadit mezi jedinečné projekty v České republice. Byla by škoda toto divadlo nechat zaniknout ve městě, které je tak významným kulturním centrem nejen v tomto roce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

11:21 Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

Zpracovat analýzu živého vysílání volebního studia, kdy několik hodin netrpělivě čekáme na výsledky …