Petice proti demolici vily V. A. Beneše na Hřebenkách

24.07.2021 21:17

My, níže podepsaní, nesouhlasíme s demolicí architektonicky hodnotné vily stavitele Viktora A. Beneše, která se nachází v ulici Nad Výšinkou 1258/15, k.ú. Smíchov, Praha 5.

Petice proti demolici vily V. A. Beneše na Hřebenkách
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

Význam architektonického díla

Vila stavitele Viktora A. Beneše představuje členitý objekt v zámeckém stylu postavený v letech 1909-1911. Obklopuje ho parkově upravená rozlehlá zahrada se staletými duby a s množstvím vzrostlé zeleně. Vila je součástí ojedinělé vilové čtvrti - Hřebenky a je zasazena na pohledově velmi exponovaném místě viditelném z mnoha částí Prahy. Nejen z tohoto důvodu se nachází v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace. Důležitost stavby také dokládá její uvedení v řadě odborných publikací.

Samotný objekt je cenný svým hmotovým uspořádáním, použitými stavebními materiály, ale také celou řadou architektonických prvků a výjimečných řemeslných detailů, jako jsou kamenné portály, okna s barevnými vitrážemi, dřevěné trámové stropy, původní kované zábradlí a celá řada dalších prvků. Jedná se tak o výjimečný doklad vilové architektury počátku 20. století s dochovanými autentickými prvky.

Lidský příběh

Stavba je nedílně spojena s životem V. A. Beneše, který koncem 19. století a na začátku 20. století působil jako architekt. Mezi jeho realizace patří řada staveb v Praze i dalších městech Česka a Slovenska. Později ve vile žil např. prof. Dr. Alfred Engel, který se zapojil do budování tzv. Židovského ústředního muzea a který byl během války popraven v koncentračním táboře v Terezíně.

vila

Bourání stavby

Dne 13. 7. 2021 bylo stavebním úřadem Prahy 5 zveřejněno rozhodnutí o odstranění stavby uvedené vily na žádost majitelů paní JUDr. Valerie Haščákové a SLAM-EXPO s.r.o.

Rozhodnutí Stavebního úřadu, které povoluje odstranění předmětné stavby, jde proti principům mezinárodních smluv na ochranu kulturního a architektonického dědictví a je v přímém rozporu se zákonem č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, konkrétně s podmínkami ochranného pásma Památkové rezervace v hlavním městě Praze. Demolice bude ztrátou nejen hodnotné historické architektury, ale i negativním zásahem do původního urbanistického celku vzniklého na začátku 20. století, protože dojde k porušení kompozice, měřítka i siluety zástavby. S ohledem na výše uvedená fakta považujeme rozhodnutí za neoprávněné.

Naše výzva

Respektujeme právo majitelů nakládat se svým majetkem, zároveň ale nemůžeme rezignovat na ochranu společenských hodnot a historického dědictví, které budou demolicí vily jednoznačně poškozeny. Chceme proto vyvolat celospolečenskou diskuzi nad zamýšleným bouráním a společně hledat vhodnější východiska.

Vyzýváme proto majitele vily a přilehlých pozemků JUDr. Valerii Haščákovou a společnost SLAM-EXPO, aby přehodnotili záměr demolice této unikátní vily.

Dále vyzýváme primátora, radní a zastupitele hl. m. Prahy, aby zahájili s vlastníkem vily jednání vedoucí k jejímu zachování a citlivé rekonstrukci.

Občané z Hřebenek a Klamovky, z. s.

S podporou
ZaPět, z. s., Spolek Hájovna, z. s., Přátelé Malvazinek, z. s., Prokopovo o. s., Jinonice, z. s., spolek Cibulka, Sousedský spolek Homolka-Motol, z. s., Za Hřebenky, z. s.

Kontaktní osoba:
Ing. arch. Radek Janoušek

Další informace:
'Přesné umístění vily ZDE

Pokud máte zájem o aktuální informace, případně máte zájem se aktivně zapojit do záchrany vily, sledujte Facebookovou stránku ZDE.

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …