Petice proti nevhodnému jednání tiskového mluvčího prezidenta republiky na sociálních sítích

12.07.2021 12:51

Vzhledem k absenci samostatného informačního kanálu prezidenta republiky na sociálních sítích je veřejnost odkázána ke sledování oficiálních informací (o programu prezidenta republiky, jeho aktivitách atd.) na soukromých účtech ředitele Ovčáčka, především prostřednictvím sociální sítě Twitter a Facebook.

Petice proti nevhodnému jednání tiskového mluvčího prezidenta republiky na sociálních sítích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

Vážený pane kancléři,

na základě článku 18 Listiny základních práv a svobod využíváme našeho práva k sepsání této petice.

Vyzýváme Vás, abyste jako ředitel Kanceláře prezidenta republiky, jenž je nadřazen vedení jednotlivých sekcí Kanceláře prezidenta republiky, zjednal nápravu ve věci dlouhodobého nevhodného chování na sociálních sítích ředitele Odboru tiskového a tiskového mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka. Dle našeho mínění pan Ovčáček dlouhodobě jedná nevhodně, urážlivě a zneužívá svého postavení.

Vzhledem k absenci samostatného informačního kanálu prezidenta republiky na sociálních sítích je veřejnost odkázána ke sledování oficiálních informací (o programu prezidenta republiky, jeho aktivitách atd.) na soukromých účtech ředitele Ovčáčka, především prostřednictvím sociální sítě Twitter a Facebook. Je bezesporu faktem, že oficiální informace se objevují i na internetových stránkách Kanceláře prezidenta republiky, tyto informace jsou zde však zveřejňovány se zpožděním. Jako důkaz budiž odkaz na Váš vlastní otevřený dopis adresovaný řediteli České televize v souvislosti s výrokem zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT Františka Lutonského. Reagujete zde na kritiku směřovanou na prezidenta republiky dle které pan prezident zůstal mlčet krátce po udeření tornáda na jižní Moravě. Vy tuto kritiku vyvracíte tvrzením, že reakce pana prezidenta byla zveřejněna ještě týž večer krátce před desátou hodinou večerní. Bohužel však odkazujete právě na soukromý profil ředitele Ovčáčka, nikoliv na oficiální informační kanál (internetové stránky Hradu), kde se reakce pana prezidenta objevila skutečně až na druhý den, nikoliv večer, jak jste v dopise uvedl.

Máme za to, že jsou-li profily pana Ovčáčka na soc. sítích vnímány jako oficiální komunikační prostředek Hradu, je zcela nepřípustné, aby se zde rovněž objevovaly osobní názory pana ředitele, citace z Bible, odkazy na články, které nijak nesouvisí s činností prezidenta, ataky pana Ovčáčka na zástupce politických stran a politické strany obecně. Není možné, aby pan ředitel zneužíval faktu, že prezident republiky osobně nevyužívá žádné soc. sítě a veřejnost je tak závislá právě na informacích, které jsou zveřejněny na profilech pana Ovčáčka. V praxi totiž díky tomu soukromé příspěvky pana ředitele dosahují mnohem větší sledovanosti než za předpokladu, že by jeho soukromý profil a oficiální profil (pouze s oficiálními vyjádřeními) byly odděleny. Jednání pana ředitele tak v tomto směru považujeme za nevhodné a neetické.

Na závěr upozorňujeme, že činnost pana ředitele Ovčáčka je placena daňovými poplatníky a vzhledem k charakteru jeho práce, máme za to, že by se na něj měla vztahovat podobná kritéria jako pro činnost státních zaměstnanců. Jejich úkolem je jednat nestranně, bez zjevného manifestování politických názorů a ve snaze prohloubit důvěru veřejnosti ke státní instituci, kterou zastupují. Tato pravidla pan Ovčáček každodenně porušuje.

Vážený pane kancléři,

věříme, že seznáte, že naše námitky jsou oprávněné. Upozorňujeme rovněž, že naším cílem není provést osobní útok na pana Ovčáčka se záměrem "aby padaly hlavy." Co žádáme, je prostá názorová zdrženlivost pana ředitele při výkonu jeho povolání, případně zřízení samostatného profilu prezidenta, kde budou publikovány výhradně oficiální vyjádření prezidenta republiky nebo informace o jeho programu.

Matěj Pollak  

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…