Petice proti plošnému šíření jedu v krajině

08.08.2019 13:30

My, níže podepsaní občané, jsme hluboce znepokojeni povolením plošného rozhazování jedu, které má za cíl hubit hraboše polního.

Petice proti plošnému šíření jedu v krajině
Foto: Pixabay CCO, Public
Popisek: Pole, ilustrační foto

Rozhodnutí (ZDE) vydal dne 5.8.2019 Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), podřízený Ministerstvu zemědělství pod spisovou značkou SZ UKZUZ 094197/2019/30594.

Před tímto mimořádně nešťastným a nebezpečným rozhodnutím varovala řada zemědělců, myslivců i ochránců přírody a zvířat, mj. též Česká společnost ornitologická (odkaz ZDE). Upozorňují, že plošným šířením jedu nejen přímo na poli, ale též v polních příkopech, remízcích, sadech či vinicích, dojde k otravám nejen hrabošů, ale též zajíců, srnců, kun, lišek a dravých ptáků, včetně přirozených nepřátel hraboše. Nebezpečí otravy je i pro domácí zvířata, psy a kočky, kteří mohou jed najít a pozřít, případně sežrat tímto jedem otrávené zvíře.

Jsme přesvědčeni, že rozhodnutí rozmisťovat jed plošně je krátkozraké, nebezpečné a nesystémové. Problém přemnožení hraboše polního je třeba řešit správnými zemědělskými postupy a podporou jeho přirozených nepřátel, nikoli trávením všeho živého, včetně právě dravců, kteří populace hrabošů v přírodě regulují.

Apelujeme tímto na ministra a vedoucí úředníky ministerstva, aby toto rozhodnutí z výše jmenovaných důvodů přehodnotili a upřednostnili při zacházení s českou přírodou zdravý rozum.

Za petiční výbor:
prof. RNDr. Jakub Hruška, CSc. (přírodovědec, vysokoškolský pedagog)
Ing. Tomáš Czernin (senátor, zemědělec)
Ing. Michal Kučera (radní města Louny, expert na životní prostředí)

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn kterýkoliv člen petičního výboru.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…