Petice za novelizaci stavebního zákona

23.05.2017 13:32

K sepsání mnou předkládané petice mne vede netolerantní a agresivní správání stavitelů-developerů v snaze získat obrovské finanční částky budováním rezidentních bydlení na perspektivních místech s možností rozvoje místní infrastruktury po celé ČR.

Petice za novelizaci stavebního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba, ilustrační foto

Stavitelé-developeři neberou žádný ohled na obyvatele okolitých bytových jednotek a proti jejich souhlasu zabírají jejich volná místa sloužící pro veřejnost, např. parkovací stání, dětská hřiště a místo pro volný pohyb dětí, místa sloužících k oddychu obyvatel. V konečném důsledku svojí stavební činností hrubě narušují komfort bydlení v blízkosti staveb. Dosavadní znění "Stavebního zákona" až na malé výjimky vůbec nestanovuje speciální limity krom všeobecně platných zákonů o rušení nočního klidu. Jinak jim dává neomezený prostor k provádění stavební činnosti, která jak dobře víme je "živnou půdou" pro černou zaměstnanost mnohých subdodavatelů, apod. zejména se jedná o občany ukrajinského původu anebo balkanských zemí.

Návrh novelizace znění Stavebního zákona:

Zákon by měl jednoznačně stanovit všechny podmínky provozu stavebních prací:

- u schválení stavebního povolení by měl přítomen zástupce obecného úřadu městské části: stavební odbor, odbor životního prostředí a sám starosta, členové představenstva developera a stavebních firem a všichni zájemci dotčených obyvatelů, kteří by měli podrobně informovani o všech očekávaných negativních vlivech a omezeních ze strany stavitele-developera a za přítomnosti notáře, který svým podpisem a uznaným razítkem bude garanzem legitímnosti přijatého rozhodnutí!!!

- minimální vzdálenost bytových jednotek od sebe

- časový rozsah stavebních prací, denně i týdenně, čím by měl dodržovat právo občanů na komfort bydlení v okolí stavby v souvislosti s komunální psychohygienou, tj. alespoň 1 den v týdnu by měl být dodržen pracovní klid!

- měl přesně určit konkrétní limity hluku a vibrací, prachu v ovzduší, atd. v příslušmých jedotkách: db, zastoupení prachových částíc v závislosti jejich rozměrů a četnosti v kg/m3 --

- měly by být ustanoveny kontrolní "orgány" sestávajících z minimálně z: 1 člena stavitele-developera, 2 členové odborního týmu provádějící měření podle příslušných norem pro danou oblast buďto regionální státní normy anebo nadnárodní normy přijaté metrologickým ústavem, 2 nezávislí členové obyvatelstva přičemž musí být sepsán protokol o provedení zkoušky. Zkouška má být vyhodnocena jednoznačně: vyhovuje/nevyhovuje!

- striktně trvat na náhradě škod a ujmy, které provozovatel způsobil obyvatelstvu! Na snížení komfortu obyvatelstva se přímo podílí zabráním prostoru stavby, které jak už bylo výše zmíněno sloužilo k veřejnému užitku. Nápravu čili zadostučinění obyvatelstvu by měl učinit nejpozději ke dni zahájení stavebních prací!

V případě doplňujících úprav kontaktujte mne, prosím. Po zvážení se případné změny můžou vhodným způsobem zapracovat do předkládané petice.

Dnes se to rozhodnutí týka mne, zítra možná tebe.

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …