Petice za právo předškoláka kombinovat dvě školky či školku a individuální program

30.12.2016 7:38

Jsem rodičem dítěte navštěvujícího současně lesní i klasickou mateřskou školku. Jsem s tímto modelem velmi spokojená, protože každá ze školek je jiná a přináší mému dítěti do života v některých směrech odlišné znalosti a dovednosti.

Petice za právo předškoláka kombinovat dvě školky či školku a individuální program
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Vážení, kterých se může tento stav věcí rovněž týkat,

jsem rodičem dítěte navštěvujícího současně lesní i klasickou mateřskou školku. Jsem s tímto modelem velmi spokojená, protože každá ze školek je jiná a přináší mému dítěti do života v některých směrech odlišné znalosti a dovednosti. Právě tato pestrost je pro jeho další vývoj jednoznačně pozitivním vkladem. Novým školským zákonem se pro mě, mé dítě a také mnoho dalších rodičů situace zcela mění, protože od září 2017 bude předškolákem s povinným předškolním vzděláváním bez možnosti kombinace dvou školek.

V současnosti řeší naše lesní MŠ , zda-li vstoupit či nikoliv do rejstříku MŠ. I kdyby tak učinila, není v našich rodinných finančních možnostech utáhnout docházku dítěte do lesní školky 5 dní v týdnu. Ani volba individuálního vzdělávání není vhodným či mnohdy ani možným řešením ať už z důvodu potřeby dítěte být součástí kolektivu či nemožnosti pracujících rodičů zajistit hlídání po celý týden či jen některé dny v týdnu.

Tento problém nemožnosti kombinovat vzdělávání předškolního dítěte se netýká pouze mé situace. Vím, že existuje řada rodin, které si přejí, aby jejich předškolák trávil 1 či 2 dny v týdnu se svým prarodičem, tetou či jiným příbuzným či známým nebo s mámou a svými mladšími sourozenci. Jsou rodiče, které praktikují střídavou péči ve dvou různých školkách, neb žijí v jiných městech apod. Opravdu je v těchto případech pouze jedna školka (jedno školské zařízení) tou jedinou a správnou možností, jak dítě rozvíjet a připravit na vstup do základní školy? Já si to rozhodně nemyslím.

Mohu a jsem schopna zajistit dítěti právě ty 2 dny individuální výuky i jinde a jinak než v klasické školce a třeba jít i na přezkoušení. Přeji si, abych tuto možnost nadále měla a nebyla v této volbě omezována.  Navíc dítě je 2 roky zvyklé na jistý režim, který mu náhle rok před zásadní životní změnou, kterou je vstup do základní školy, totálně změním a rozbořím, zbavím ho přátel atd.

Nechci být občansky neposlušná a vzpírat se novému školskému zákonu, jen bych ráda poukázala na záležitosti, které nás rodiče budoucích předškoláků trápí a v podstatě nemožnost volby se svobodně rozhodnout o vzdělávání našich dětí.

Dita Jelínková
Brno – Jehnice

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.