Petice za zachování stávajícího stavu území v Berouně - Zdejcina

08.11.2017 10:42

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním. Na základě níže uvedených důvodů požadujeme zachování stávajícího stavu využití území v Berouně - Zdejcina. Nesouhlasíme s plánovanou stavbou sjezdového areálu.

Petice za zachování stávajícího stavu území v Berouně - Zdejcina
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním. Na základě níže uvedených důvodů požadujeme zachování stávajícího stavu využití území v Berouně - Zdejcina. Nesouhlasíme s plánovanou stavbou sjezdového areálu. Se stavbou nesouhlasíme na základě těchto důvodů:

Nedostatečná kapacita příjezdových komunikací. Provoz bude mít vliv na dopravu v Berouně (most a hlavní příjezdové komunikace), již nyní je přetížený provoz na páteřní komunikaci v Berouně. A umístěním tohoto areálu do uvažované lokality provoz dále vzroste, neboť lze předpokládat, že hlavní příjezd k areálu bude po dálnici D5 dvěma sjezdy v Berouně a následně přes most Berounku. Komunikace skrz Talichovo údolí je poddimenzovaná a již nyní je provoz značně ovlivněn autobusovými linkami. Parkoviště na Zdejcině, uvažované jako rezerva, bude zrealizováno. Umístění parkoviště na Zdejcině znamená další zdroj znečistění ovzduší a hlavně zdroj hluku z provozu aut a autobusů v lokalitě.

Vzhledem k současným klimatickým změnám – oteplování - nedává smysl stavět sjezdovku v pásmu, kde se Beroun nachází. Lze jasně předpokládat, že sjezdovka bude zcela závislá na umělém sněhu. Oblast Berouna je oblastí s nejmenším počtem srážek – nebude žádný přirodní sníh, jen umělý.

V případě zasněžování dojde k ochlazení místního ekosystému vymezeném údolím Berounky (Zdejcina, Hýskov) od října do dubna každého roku, než roztaje nasněžený sníh. Dojde ke zpomalení vývoje rostlin a živočichů. Následně dojde k migraci dotčené fauny a k úhynu citlivých rostlin. Lokalita ztratí na své pestrosti a zajímavosti.

Zasněžování je v provozu od + 10 stupňů nad nulou (říjen až konec března) – tzn. dlouhodobé intenzivní ochlazování lokality. V případě nižších teplot bude používáno klasické neekologické zasněžování.

Umístěním sjezdovky ovlivní nebo ohrozí kvalitu podzemních vod, protože zasněžovací technologie obsahuje i klasická sněžná děla, nejenom ekologický Snowfactory.

Umělé zasněžování klasickou metodou má negativní vliv na vodní toky a ekosystémy. Jsou používána aditiva k výrobě umělého sněhu, která výrazně ničí půdu a její okolí.

Zasněžování vyžaduje neekologické čerpání zdroje vody- řeka Berounka či pitné vody pro zasněžování sjezdovky.

Umístěním sjezdovky dojde k znehodnocení krajinného rázu údolí řeky Berounky. Pozice sjezdovky je exponovaná z několika míst na hranici CHKO. V lokalitě je zaznamenán výskyt velkého počtu chráněných rostlin a živočichů.

Lokalita Zdejciny je zatížena nedostatkem vody – vyschlé studny.

Zdejcina není centrálně odkanalizována.

Lze předpokládat, že se uvažovaná sjezdovka stane intenzivním zdrojem hluku, zejména ze zasněžovacích děl a výrobníků sněhu Snowfactory – mohou být v provozu až 24 hod denně, rolby – při večerní úpravě sjezdovky (pískání a hluk motorů), lanovky během provozu a další provozy střediska vyplývající z jejich zaměření – restaurace, občerstvení, penzion, doprava spojená s provozem areálu – zásobování, návštěvníci. Nedílnou součástí komerčních sjezdovek je i doprovodný program v podobě hudby a moderovaných akcí, tyto budou opět zdrojem hluku, který bude zatěžovat přilehlé údolí Berounky. Uvažovaný pás zeleně, hluk nezastaví.

Světlo nad sjezdovkou (noční lyžování) - světelný smog – není legislativou regulován, ale představuje jednu z největších zátěží na lidský organismus. Stožáry osvětlení jsou umístěny na vzdálenější straně sjezdovky a budou tudíž svítit do obydlené oblasti.

Dle ověřitelných informací z lyžařského areálu Monínec, který se nachází 85km jižně od Prahy, v relativně nedostupné lokalitě (bez dálnice nebo rychlostní komunikace) je denní návštěvnost 650-700 osob denně, o víkendu až 1500 osob. Areál na Zdejcině může očekávat vzhledem ke své pozici (jen 15km od Prahy) násobný počet návštěvníků areálu.

Dopad to bude mít jistě i na kriminalitu a bezpečnost spojenou s vyšším počtem návštěvníků bez vazby na lokalitu.

Dále bychom neměli opomenout provoz odpadového hospodářství, odhazování odpadků a možné jiné znečištění prostředí.

U paty svahu je na geologických mapách zaznamenána svahová nestabilita, která může být trvalým zatížením sněhu aktivována.

V rámci městské části Zdejcina působí spolek Naše Zdejcina, který se záměrem projektu sjezdovky nesouhlasí a je připraven aktivně vystoupit.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…