Petice za zrušení trestní imunity zákonodárců

05.12.2022 14:37 | Komentář

Trestněprávní odpovědnost za své jednání musí být vyžadována nejen u občanů

Petice za zrušení trestní imunity zákonodárců
Foto: pixabay.com
Popisek: trest - ilustrační foto

Poslanecká, potažmo senátorská trestní imunita je jedno z lákadel těchto politických postů, a tak není divu, že se na tyto posty volených zástupců lidu hlásí více a více uchazečů s nekalými úmysly či trestní minulostí. Jsme opravdu ojedinělou zemí, která tohle privilegium svým zákonodárcům umožňuje a dovoluje jim po dobu mandátu praktiky, které by bez imunity jen stěží realizovali.

Jedinnou imunitou, která má význam pro fungující demokratické zřízení, je takzvaná idemnita, která zaručuje poslancům a senátorům ochranu za hlasování a projevy u řecnického pultu na půdě parlamentu či senátu České republiky. Idemnitu je nutné zachovat, avšak trestněprávní a přestupkovou imunitu je nutné zcela zrušit. Je velmi zajímavé, že takovýto bod nemá ve svém programu žádná politická strana... Proč asi.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Myslím si, že trestněprávní odpovědnost za své jednání musí býti vyžadována nejen u občanů, ale především také u zákonodárců a volených zástupců lidu, kteří by měli jít příkladem a ztělesňovat určitý morální a etický výkvět společnosti.

Připojte se, prosím, svým podpisem pod tuto petici. Je nutné nasbírat minimálně dest tisíc podpisů, ale zde platí příměr - čím více, tím lépe. Nejsem naivní a nemyslím si, že by se mohlo podařit vše prosadit na základě téhle petice. Nicméně bych rád na tuto záležitost upozornil a obeznámil s ní širokou veřejnost.

A třeba se ledy pohnou... Kdo ví... Každopádně se o to chci společně s vámi pokusit.

Michal Jurnečka

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…