Petr Brandtner: Nestalo se, ale stát se mohlo II.

27.01.2023 19:33 | Komentář

V předchozím článku s obdobným názvem jsme přinesli příběh úřední šikany, kterou provozuje naše dnešní vládnoucí administrativa a jí poplatné instituce. Konkrétně o tom, jak úřady nadřazují prostou a tradiční logiku volného trhu politickými kleštěmi ve snaze vymístit z trhu toho, kdo je úspěšný. Zde firmu Agrofert. Ten dodává státnímu podniku Čepro bionaftu, protože to tak ukládá Evropská unie. Nicméně se to stalo předmětem podivného udavačského vyjádření, které tento dlouhodobý a za řady předchozích vlád probíhající obchod zpochybňuje jen proto, aby poškodilo zakladatele Agrofertu Andreje Babiše, dnes pretendenta na pozici hlavy státu.

Petr Brandtner: Nestalo se, ale stát se mohlo II.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední duel kandidátů na prezidenta Andreje Babiše a Petra Pavla na radiových vlnách

Druhý příběh jako by tomu předchozímu vypadl z oka. Týká se těžařské společnosti Uniles, rovněž patřící do skupiny Agrofert. Jak oznámila ČTK, Uniles se zúčastnil v rámci lesnického tendru 2023+ státního podniku Lesy České republiky soutěže o těžařské zakázky, a to úspěšně. Nebyl v tom však zdaleka sám. Více zakázek než Uniles získaly souhrnně třeba firmy Stora Enso Wood Products Ždírec, Lesostavby Frýdek-Místek a skupina PETRA z Hodonína.  A za nimi řada dalších firem. Není to tedy tak, jak by mohla zpráva vyznívat, že Uniles sklidil vše a ostatní ostrouhali. Vysvětlení je prosté: Uniles je prostě velká těžařská firma, které díky tomu, jak je rozprostřená po republice, dokáže podat nejlepší nabídku a férově vyhrát. Tak proč tam tahat politiku? Plus se státem spolupracuje dlouhodobě, bez ohledu na to, kdo byl kdy zrovna u moci…

Čachrování s různými podtexty a meziřádkovými nápověďmi, tak známé od našich novinářů, zde dostává další zářez na pažbě. Zevrubně se popíšou detaily nějakého obchodního příběhu, jemuž většina nezainteresovaných občanů nerozumí, do toho se vpletou různá podezření, co všechno by daná informace mohla znamenat. Že neznamená, a potvrdí to i autority v čele s Ministerstvem financí, to je pro našeho novináře podružné. Pro něj je podstatný samotný název Agrofert a vidina jeho zakladatele v závěsu za ním. A to vše jen pár dnů před volbami, v nichž Andrej Babiš kandiduje v druhém kole s dosud víceméně vyrovnaným výsledkem proti Petru Pavlovi. Jestli tohle není záměrné mediální poškozování jednoho ze jmenovaných, tak pak už co?

Takže ano, nic se nestalo, ale mohlo by se stát. Ale když to domyslíte do všech důsledků, je dost dobře možné, že se v takto ideologizovaných a stranících hlavách našich novinářů zrodila domněnka, že když prosadí na Hrad Pavla, zničí tím Babiše. Jenomže to by se musel demontovat parlamentní systém, jaký tu – sice s chybami, ale přece jen – dosud máme. Prezident by se musel stát absolutním monarchou, který vládne dekrety a může pak po libosti nařídit či zakázat cokoli. Třeba zlikvidovat úspěšnou firmu, která zaměstnává desetitisíce občanů a platí miliardové daně. Co na tom, Jeho Veličenstvu se nelíbí, tak pryč s ní. Tak si to možná novináři představují a svými výplody tomu dělají jakousi dělostřeleckou přípravu. Zajímalo by mě však, zda tento načrtnutý stav vyjadřuje naděje a aspirace národa, který chodil cinkat klíči na ta náměstí. To ať si každý ten médius přebere sám v sobě.

Ale fakticky? Co nám je do novinářů? Ať si kreslí bůhvíjaké nesmysly, podstatné je, aby lidé znali pravdu a měli z ní prospěch. O nic jiného konec konců nejde ani v těchto volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…