Petr Bystroň: Předvolební boj by měl probíhat na ostří nože

22.09.2017 20:01

V Německu žiji už třicet let, ale nepamatuji podivnější předvolební období.

Petr Bystroň: Předvolební boj by měl probíhat na ostří nože
Foto: Archiv PB
Popisek: Petr Bystroň, předseda bavorské zemské organizace Alternativy pro Německo

Německo i celá Evropa stojí na křižovatce dějin, výsledek voleb ovlivní významně osud celé Evropy. V příštích čtyřech letech se bude rozhodovat o osudu eura, o nenávratném předání podstatných částí státní suverenity na EU, o dalším masivním omezování svobod a práv občanů a hlavně o dalším průběhu stěhování národů z Afriky a Blízké- ho východu do Evropy.

Německo se už teď potýká s negativními průvodními jevy migrantské vlny z roku 2015, jako je zvýšená kriminalita, drasticky zvýšené zatížení systému sociálního zabezpečení a samozřejmě i s islamistickým terorismem.

Normální by proto bylo, kdyby zuřil předvolební boj na ostří nože. Současná konstelace na politické scéně vypadá tak, že v klíčových otázkách jsou si všechny strany establishmentu zajedno, pouze AfD zastává opačné názory. Dělicí čára tedy probíhá mezi stranami establishmentu na jedné straně a AfD na straně druhé. Logicky by se tudíž v médiích měly diskutovat argumenty pro a proti koncepci obou protichůdných proudů. Nic takového se ovšem neděje.

AfD jako by neexistovala. Média nevysílají nic o jejích programových bodech. Zpravodajství o AfD se téměř výlučně točí kolem (pokud možno negativních) personálií. Vedle toho je obyvatelstvu prezentována zcela uměle vytvořená inscenace souboje mezi Martinem Schulzem a Angelou Merkelovou. Reálně se tento souboj ale vůbec nekoná, protože vyprchaný bruselský aparátčík Schulz nemá ani špetku naděje volby vyhrát.

Ve své trapné snaze vyhnout se ožehavým tématům imigrace, terorismu a kriminality, kteréžto ale fakticky jsou těmi, které hýbou společností, se strany establishmentu snaží upoutat pozornost voličů různými nesmyslnými tématy a návrhy, které ovšem zákonitě nikoho ze židle nezvedají.

A tak se němečtí voliči doklopýtají k volebním urnám a zvolí si na další čtyři roky Angelu Merkelovou. Ta si pak bude moct vybrat mezi SPD, FDP a Zelenými, kterou z těchto tří se nabízejících zlikviduje tím, že ji vezme do vlády. Pro voliče bude výsledek zcela lhostejný, protože všechny tyto strany se v podstatných otázkách dnešní doby nijak neliší. I proto spolu tvoří v zemských parlamentech koalice v libovolných kombinacích. V opozici budou určitě komunisté a AfD. Otázkou je, jak silná tato opozice bude.

Petr Bystroň, předseda bavorské AfD

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty