Petr Dimun: „Mirkomio“ Kalousek

20.03.2013 10:31

„Je to klasická socialistická demagogie“, zhodnotil v pondělních Událostech České televize Miroslav Kalousek, ministr financí a místopředseda TOP 09 názory stínového ministra ČSSD Jana Mládka na postavení živnostníků v českém systému daní a pojištění.

Petr Dimun: „Mirkomio“ Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dimun

Přitom Jan Mládek neřekl nic jiného než to, co celý minulý rok opakoval jak sám Kalousek, tak jeho ministři Jaromír Drábek a Leoš Heger. Nevěříte?

Hned začátkem roku, konkrétně 30. ledna 2012, poskytl Miroslav Kalousek rozhovor časopisu Týden, v němž na adresu živnostníků pronesl toto:

Otázka: Zmiňoval jste, že chcete vrátit takzvané výdajové paušály pro živnostníky a řemeslníky na úroveň roku 2005. Kdy to navrhnete?

M. Kalousek: Nepřestanu o to bojovat, ale je zřejmé, že v rámci koalice je to neprosaditelné, což mě docela trápí. Protože jsem přesvědčen, že daňový systém má nastavit rovné podmínky pro všechny. A současná míra paušálů spojená s bonusy a slevami vytváří naprosto nerovnou výhodu pro jednu skupinu daňových poplatníků na úkor jiných daňových poplatníků, ať už jsou to podnikatelé, kteří nejsou osobami samostatně výdělečně činnými, nebo zaměstnanci.

Otázka: O kolik chcete snížit paušály?

M. Kalousek: Stačilo by mi, kdybychom se vrátili do roku 2005. I tak by daňové zatížení osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) bylo nižší, přičemž netvrdím, že musí být úplně stejné. Živnostníci totiž nejsou chráněni zákoníkem práce, nemají spoustu jiných výhod. Současný stav je však skutečně přehnaný a nemá obdobu ani v Evropě ani ve světě. Samozřejmě to navrhovat budu a vím, že to neprojde, protože pro ODS je to svatý grál. A pokládám to za stejný populismus jako populismus ČSSD při některých sociálních dávkách, které také někdo dostává na úkor někoho jiného. Mezi populistickou ODS a populistickou ČSSD se prosazují rovné podmínky pro všechny poměrně těžko.

Že TOP09 vnímala problém živnostníků a jejich nerovného postavení vůči ostatním ekonomicky aktivním občanům nejen v úrovni daní, ale i v oblasti sociálního pojištění – tedy přesně v oblasti, které se dotkl i Jan Mládek na sjezdu ČSSD – ukazuje i rozhovor jejího tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Mimochodem dlouholetého šéfa Hospodářské komory České republiky. Ten pro Hospodářské noviny 26. července 2012 v rozhovoru s výmluvným titulkem „Být živnostníkem je tu příjemné. Až příliš“ řekl toto:

Otázka: Poslanci ODS přišli s tím, že chtějí švarcsystém legalizovat, že by řešením problémů mohlo být snížení daňové a odvodové zátěže zaměstnanců.

Jaromír Drábek: Pokud někdo chce smazat rozdíl mezi závislou prací a samostatnou výdělečnou činností, pak je to extrémně liberální úvaha. Je to relevantní politický názor, ale ne můj politický názor. Co se týká daňového zatížení, pak s tím naprosto souhlasím. TOP 09 navrhovala, aby byla upravena dnešní disproporce, kdy celkové odvody osob samostatně výdělečně činných do veřejných rozpočtů jsou velmi blízké nule na rozdíl od zaměstnanců. Nicméně ODS na takové řešení nepřistoupila. Budu velmi rád, pokud se opět otevře diskuse o vyrovnanější zátěži těchto dvou skupin.

Otázka: Jste tedy pro zvýšení zátěže OSVČ?

Jaromír Drábek: OSVČ odvedly v loňském roce na daních téměř nulu. Každý rozumný živnostník, a byl jsem dlouhá léta živnostníkem, ví, že prostředí, kde si můžete automaticky uplatnit paušální výdaje až ve výši osmdesáti procent příjmů u řemeslných živností a šedesáti procent u volných živností, je velmi příjemné. I pro mě to bylo velmi příjemné. Ale nemá to nic společného s ekonomickou realitou.

Otázka: Zatížení zaměstnanců tedy snižovat neplánujete.

Jaromír Drábek: Hovořit v situaci, kdy je například důchodový účet v padesátimiliardovém deficitu, o snižování sociálního pojištění zaměstnanců, může jen ten, kdo je buď velmi nesoudný, nebo chce lehce získat populistické politické body.

A nejen daně či sociální pojištění, ale i „parazitismus“ živnostníků na zdravotním pojištění trápil TOP09. Jak jinak si vysvětlit návrh ministra zdravotnictví za tuto stranu, Leoše Hegera, z října minulého roku, kdy navrhoval zvýšení zdravotního pojištění pro živnostníky. Argumentoval následovně:

"Dnes odvádí 54 % OSVČ nejnižší možnou sazbu 1697 korun měsíčně a 34 % OSVČ z různých důvodů dokonce ještě méně. Kdyby se přitom navýšila minimální částka o stovku, pojišťovny získají tři čtvrtě miliardy navíc.“

Sečteno a podtrženo: Problém s nerovným postavením živnostníku v českém systému daní a sociálního a zdravotního pojištění viděla TOP09 v čele s Miroslavem Kalouskem ještě na podzim minulý rok shodně s tím, jak situaci popsal Jan Mládek. Říkat dnes něco jiného a vlastní, rok staré argumenty, nazývat „socialistickou demagogií“, nelze nazvat nijak jinak, než populismem, před nímž bledne i takový velekněz českého populismu, jakým je Tomio Okamura.

Až bude příště TOP09 volat po konstruktivním přístupu ČSSD vůči reformám, nesmí se pak divit odpovědi, která bude v duchu českého hospodského rčení „nas.at do rukou a nepustit k vodě“.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…