Petr Dimun: Sobotkova vyhraná bitva

29.04.2013 14:20

Kritici nové stínové vlády ČSSD vně i uvnitř sociální demokracie používají jako jeden z argumentů to, že její složení „popírá výsledky ostravského sjezdu“, které „Slávek nepochopil“.

Petr Dimun: Sobotkova vyhraná bitva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Mnozí tomu možná opravdu i věří - ať již se jedná o hradní „práčata“ typu Vratislava Mynáře anebo o některé Zemanovi skalní příznivce v ČSSD. Většina však tento argument používá ryze účelově. I oni, zběhlí političtí pragmatici, totiž moc dobře vědí, že je tomu přesně naopak: Bohuslav Sobotka pochopil výsledky ostravského sjezdu velmi dobře.
Předně je potřeba zdůraznit, že institut stínové vlády se v české politice ustálil jako primárně marketingový nástroj a jako tým lidí, které si předseda opoziční strany vybírá podle svého uvážení, nikoliv na základě rozhodnutí stranických orgánů. Připouštět či dokonce extendovat debatu o složení stínové vlády jakoby se jednalo již o vládu reálnou, handrkovat se o neexistující křesla, to je bohužel jedna z chyb, kterou se ČSSD před volbami dopouští. Ti, kteří tak činí, by si měli uvědomit, že pak slovo „alternativa“ ve spojení k současné politické situaci a vládě ztrácí u potenciálních voličů ČSSD ten správný náboj.

Jinak řečeno: když se kluci hádají už teď, když tam ještě ani nesedí, jak to asi bude vypadat, až tam budou? Mám dojem, že mnozí představitelé ČSSD dělají chybu, že nechodí do hospody a neposlouchají pozorně některé debaty najmě u štamgastských stolů pod televizí. Mnohdy jsou totiž tyto „nálady“ přesnější, než průzkumy veřejného mínění…

Stejně tak by si někteří lidé měli dávat pozor na to, aby jejich výroky byly konzistentní. Důvěryhodný politik prostě nemůže jeden den sebevědomě směrem k novému prezidentovi prohlašovat, že „sociální demokracie se bude řídit z Lidového domu“, aby krátce nato s vážnou tváří kritizoval složení stínové vlády s odkazem, že je v ní – jednoduše řečeno – málo prezidentových přátel. Platí železné pravidlo politiky, že nejhorší, co se politikovi může stát je, že se stane směšným.

Tito lidé by si také měli pozorně všímat, kdo v této věci přitápí pod kotlem a postrkuje je k této rétorice, aby pak dával rozhovory, v nichž kamarádsky „Slávka s Michalem“ kárá a tváří se přitom jako hotový státník, připravený na ty největší úkoly s chladnou hlavou. Oni ti bodří chlapíci z Moravy neholdují jen vínu, kafíčku a facebooku, ale jsou to taky pěkně ostřílení hráči, co klamou tělem.

Bohuslav Sobotka také jistě pozorně sleduje aktuální přetahovanou mezi ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem a prezidentem Milošem Zemanem o jejich kompetence. Dá se předpokládat, a to i vzhledem k tomu, že Zemana zná osobně ještě coby předsedu a premiéra ČSSD, že moc dobře ví, že se dnes válčí i o něj a o jeho „prostor“ coby budoucího potenciálního premiéra. Kdo včera poslouchal Hynka Kmoníčka, subalterního hradního úředníka, s jeho dikcí a sebevědomou mluvou tuší, kam bude „oko Mordoru“ upřeno příště, vyválčí-li tuhle bitvu vítězně.

Složením nové stínové vlády ČSSD vyslal Bohuslav Sobotka tichý, ale o to jasnější a důraznější, signál, že „sociální demokracie se bude řídit z Lidového domu“. Jen pošetilec mu to může vyčítat, jen hlupák ho za to může kritizovat a jen ten, kdo se chce stát v politice směšným, bude s Hradem postupovat tak, aby toto rozhodnutí jakkoliv změnil.

Nyní bude důležité sledovat, zda se ČSSD konečně naučila se stínovou vládou pracovat, zda se z ní stane funkční nástroj, anebo neužitečný apendix, v němž se hromadí spíše problémy, než jejich řešení.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.