Petr Duchoslav: Komunisté moci zbavení

04.03.2016 9:42

V souvislosti se smutným výročím ,,Vítězného února" česká pravice stále opakuje svou mantru, že komunisté se v blíže neurčené budoucnosti vrátí k moci a zavedou stejné pořádky, které v tehdejším Československu panovaly před rokem 1989. Když by nezávislý pozorovatel četl písemné prohlášení KSČM k výročí únorového státního převratu, kde se strana hlásí k ,,revolučnímu" odkazu Února, možná by dal představitelům pravice za pravdu. Skutečnost je ovšem jiná. KSČM na centrální úrovni vládnout nechce, nynější status quo jejím záměrům zcela vyhovuje. Proměna z antisystémové strany ve stranu establishmentu by totiž měla zásadní dopad na její tradiční elektorát a strana by velmi oslabila. Komunisté byli zbaveni moci v letech 1989 - 1990 a tak to také v nejbližší době zůstane.

Petr Duchoslav: Komunisté moci zbavení
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

KSČ se dostala k moci provedením státního převratu v únoru 1948. Bylo to logické vyústění hlubokých politických, ekonomických a společenských procesů, které se realizovaly po roce 1945. Porazit komunisty bylo možné pouze za cenu občanské války a s účinnou pomocí alespoň jedné ze západních velmocí. Vláda KSČ skončila v roce 1989 o od té doby je její pokračovatelka KSČM stále v opozici, i když můžeme namítnout, že v kraji vládne jeden komunistický hejtman.

To ale na věci nic nemění. Čeští komunisté nechtějí skončit jako francouzští komunisté v 80. letech. Jak už jsem psal jinde, francouzští komunisté se nenávratně ,,poskvrnili" vládní spoluprací ve vládě L. Jospina a voličský potenciál zhruba čtvrtiny hlasů se ji scvrkl na hranici volitelnosti do parlamentu. Z francouzské komunistické strany (PCF - Parti communiste francais) se postupně stala marginální politická sila, dokonce ještě marginálnější než před druhou světovou válkou, kdy ji vedl stalinista M. Thorez.

Nabízí se otázka, kam dál a zda je daný stav udržitelný. Jestli je možné tuto ,,antisystémovou blokádu" vůbec prorazit a české komunisty na vládní úrovni ,,přitáhnout" k odpovědnosti. Nemyslím si, že se tak stane v následující době několika volebních období. Strana je již 25 let tak zakonzervována na svých pozicích, že posun k možné vládní odpovědnosti je stále jen ve stádiu úvah. Funkcionáři KSČM i na nižších úrovních o to ostatně ani nemají zájem.

S komunisty totiž do otevřené koalice nechce jít ze současných stran nikdo. A pokud teoreticky ano, žádná jiná strana nemá v programu budování socialismu jako KSČM, takže taková koalice by stejně byla těžko funkční, neboť komunisté se svého dlouhodobého strategického cíle nemohou z ideologických důvodů vzdát.

Strašení návratem komunismu, který se nemůže ve formě, v jaké existoval před rokem 1989 vrátit, však zůstává trvalou součástí ideologického arzenálu české pravice, i když v poslední době v zastřenější formě.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…