Petr Duchoslav: Výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu

05.07.2015 20:04

V roce 863 přišli na území tehdejší Velké Moravy bratři ze Soluně - Cyril (Konstantin, zvaný Filosof) a Metoděj. Zasloužili se o to, že zde vzniklo písmo hlaholice, tedy nejstarší slovanské písmo, a prosadili, což bylo tehdy zcela zásadní, staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk místo latiny, resp. řečtiny. Až do 19. století byli slovanští věrozvěstové označováni staročeskými jmény Crha (odtud Cyril) a Strachota (Metoděj).

Petr Duchoslav: Výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu
Foto: Archiv
Popisek: Cyril a Metoděj

Kníže Rostislav měl oprávněné obavy z nežádoucího vlivu (politického a náboženského) německých kmenů, proto v polovině 9. století vyhnal z velkomoravského území latinské kněží a potřeboval, aby zde fungovala taková misie, která by zde s definitivní platností zavedla slovanské pravoslaví především v jazyku.

V roce 861 proto poslal poselstvo k byzantskému císaři Michalovi III., aby jej požádal o vyslání biskupa, který by na Velké Moravě založil vlastní církevní správu. Michal III. Rostislavově přání vyhověl a v roce 863 bratři Cyril a Metoděj na Velkou Moravu skutečně přicházejí. Jejich pobyt zde měl zásadní náboženský, kulturní a v dobovém kontextu samozřejmě také politický vliv.

Metodějův přínos zejména spočíval ve výchově a postupném vysvěcení slovanských kněží, jež začali sloužit mše ve staroslověnštině. Konstantin oproti tomu sestavil Proglas, veršovanou předmluvu k evangeliím. Jedná se o jednu z prvních literárních památek sepsaných ve staroslověnštině. Konstantinovo autorství však nelze věrohodně doložit.

Po několikaleté misijní činnosti odcestovali Cyril a Metoděj do Říma. Za svého pobytu vstoupil Cyril do kláštera, kde po těžké nemoci v roce 869 umírá. Metoděj jej přežil o šestnáct let, místo smrti nelze ani dnes s přesností určit.

V roce 1980 prohlásil papež Jan Pavel II. oba bratry spolupatrony Evropy, kteří jsou současně patrony Moravy.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

10:14 Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

Český premiér v jednom ze svých posledních rozhovorů zaujal výrokem: „Jsme předurčeni k tomu dovládn…