Petr Dufek: Ani lockdown v závěru roku nesrazil ekonomiku do mínusu

02.02.2021 12:52

Poslední čtvrtletí sice ČR prožila v nouzovém stavu a velká část služeb tak zůstala uzavřena, ekonomika přesto dokázala, alespoň podle předběžného odhadu statistického úřadu, růst o 0,3 %.

Petr Dufek: Ani lockdown v závěru roku nesrazil ekonomiku do mínusu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Zásluhu na tom měl nejspíš průmysl, který se jako jedno z mála odvětví svezl na vlně zahraniční poptávky. Ostatně už průzkumy naznačovaly, že průmysl zůstal vůči druhému či třetímu lockdownu v podstatě imunní, nicméně i tak je celkový výsledek nepochybně překvapením.

Po započtení posledního kvartálu se česká ekonomika za celý rok 2020 propadla jen o 5,6 %, a to především v důsledku výrazného omezení investic a spotřeby domácností.

Na straně nabídky za celkovým poklesem stály především služby, které vládní restrikce zasáhly nejvíce. Výraznou roli na tom, že celkově nedopadl výsledek ekonomiky hůře má i vládní podpora v podobě programu Antivir, který brzdil propouštění ve firmách, a další finanční dotace, které srazily státní rozpočet do rekordního deficitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…