Petr Dufek: Auta opět táhnou maloobchod vzhůru

04.04.2014 16:16

I v únoru pokračoval prudký růst maloobchodních tržeb. Meziročně vzrostly o 8,1 % a to především díky motoristickému segmentu, kde prodeje vzrostly téměř o 20 %.

Petr Dufek: Auta opět táhnou maloobchod vzhůru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Motoristický segment, respektive prodeje aut jsou hlavním motorem růstu maloobchodu. Otázkou je, kolik prodaných aut skutečně směřuje na český trh, respektive jaký podíl tvoří nákupy tuzemských zákazníků a kolik jde z titulu levné koruny na vrub nákupům zahraničních spotřebitelů.

 Maloobchod bez aut až tak oslnivé výsledky nenabízí. Tržby se aktuálně zvýšily o 3,2 %, a to především díky nízkému srovnávacímu základu z loňského roku. Loni v únoru totiž tržby spadly téměř o tři procenta. Vývoj obchodu bez aut je tak mnohem stabilnější a klidnější.

 Ve své prudké expanzi i v únoru pokračovaly internetové obchody. Nárůst téměř o 19 % svědčí o jejich stále rostoucí atraktivitě pro zákazníky. Téměř neomezená nabídka, zajímavé ceny, pohodlí a důvěryhodnost stabilních hráčů na trhu je pro českého zákazníka neodolatelná.

 Z pohledu zboží jsou čeští zákazníci lační zejména po elektronice, jejichž ceny dlouhodobě klesají. Nákupy telefonů, mobilů a tabletů jsou nepochybně i letos tím nejatraktivnějším zbožím.

 Maloobchod je stále ve vysokém plusu díky autům, jejichž ceny jsou na českém trhu stále ještě atraktivní. Evropa se potýká s přebytkem produkčních kapacit, což se promítá i do dlouhodobého vývoje cen v motoristickém segmentu. Tuzemské prodeje navíc podpořila i slabá koruna, která zlevnila nákupy zahraničních zákazníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…