Petr Dufek: Auta udávají směr nejen německé ekonomice

24.09.2019 9:55

Ani září, jak se zdá, nepřineslo žádoucí obrat ve vývoji německého hospodářství. Podle předběžného a tedy i neúplného indexu nákupních manažerů se situace ani nezačala stabilizovat a dále se zhoršuje.

Petr Dufek: Auta udávají směr nejen německé ekonomice
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Už samotný výčet aktuálních hodnot PMI dává tušit, že německá recese je skutečností a náznak jejího konce vidět není. Pokles zaznamenal nejenom celkový PMI, ale i služby, a zvláště pak průmyslový index nákupních manažerů, který se dostal dokonce na více než desetileté minimum. Nové zakázky pro průmysl zaznamenaly největší propad za posledních deset let, a tak firmy dokončují stávající objednávky s vidinou, že nové nebudou. Zvláštní pozornost si v aktuálním průzkumu opět vysloužil automobilový průmysl, a to nikoliv v pozitivním slova smyslu. Slabá zahraniční poptávka tak i nadále táhne německou ekonomiku dolů, zatímco měnová politika zůstává extrémně uvolněná, euro slabé a tamní vláda hovoří o desetimiliardových zelených stimulech. Německá lokomotiva zatím rychlost nezařadila a jak už vyplývá z nových objednávek – nejenom z těch pro průmysl, ale nakonec i pro služby – ještě nějaký čas nejspíše setrvá v útlumu. Jak bude nakonec silný však nerozhodnou pouze zahraniční objednávky, ale i pravděpodobná změna chování tamních firem. Zda začnou omezovat zaměstnanost a zvláště pak, jak moc zredukují své investiční plány.

Trend produkce osobních automonilů

Česká ekonomika dosud vykazovala vysokou míru rezistence vůči německé recesi. Byť zde panuje ne zrovna nejoptimističtější nálada, výsledky z průmyslu, stavebnictví i služeb nejsou vůbec zlé a vlastně ani nové zakázky nevypadají nijak dramaticky, a tak PMI dosud silně kontrastoval s tvrdými daty. Zajímavý je zvlášť vývoj v automobilovém průmyslu, který si rozhodně nevede špatně. Tedy alespoň ne, pokud jde o finální výrobce. Ti za prvních osm měsíců roku vyrobili v podstatě stejný počet nových vozů jako ve stejné době loňského roku. Domácí odbyt sice mírně klesl, na druhé straně export, který je objemově mnohem výraznější, vzrostl. S ohledem na primární orientaci na klesající evropský automobilový trh jde nesporně o výborný výsledek. Ve srovnání s německými automobilkami jde pak až o téměř neuvěřitelný kontrast kladné nuly a -10,5 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…