Petr Dufek: ČNB vynaložila už přes 23 mld. eur na podporu koruny

09.10.2022 7:35 | Komentář

Po deseti miliardovém výprodeji devizových rezerv v červenci se tempo devizových intervencí ČNB v srpnu výrazně zmírnilo, když centrální bance na zklidnění situace na trhu stačily 2,4 mld. eur.

Petr Dufek: ČNB vynaložila už přes 23 mld. eur na podporu koruny
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Od března ČNB ze svých rezerv už vyprodala celkem něco přes 23 mld. eur, aby koruně zabránila v oslabování a zvýšila i tak už nadměrně inflační tlaky v ekonomice. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Celkový objem rezerv se ČNB snížil na 139 mld. eur, což je stále více než 3x tolik, co třeba drží maďarská centrální banka.

Tuzemská centrální banka navíc devizové rezervy může nejenom výprodejem snižovat, ale i díky operacím pro stát i zvyšovat, jak je vidět z dnes zveřejněných statistik.

Výprodej rezerv není s ohledem na jejich velikost pro ČNB žádnou tragédií. Sama je musela v časech kurzového režimu výrazně nakupovat, a tak pokud se části z nich nyní zbavuje, vlastně si tím i ulehčuje svoji pozici. Ve své bilanci má devizové rezervy s velmi nízkým výnosem, zatímco za pasiva platí sedmiprocentní repo sazbu.

Velikost rezerv umožňuje ČNB i nadále pokračovat ve stávající politice, ve které kurz hraje roli určité protiinflační kotvy. Brzdí tím ovšem nejenom inflaci, ale i devizové spekulace, které by korunu zbytečně rozkolísávaly v těchto nejistých časech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.