Petr Dufek: ČR opět na prvním místě co do počtu volných pracovních míst

18.03.2022 7:29 | Komentář

I když česká ekonomika zažila v průběhu roku 2020 bezprecedentní propad a stále se ještě nedobrala na startovací předkovidovou úroveň, z pohledu situace na trhu práce opět v unijním řebříčku zaujala první místo. Ať už jako země s nejnižší nezaměstnaností, tak i z pohledu nabídky volných pracovních míst, která je ve srovnání s celou EU téměř dvojnásobná.

Petr Dufek: ČR opět na prvním místě co do počtu volných pracovních míst
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu dosáhla míra volných pracovních míst 4,9, což znamená, že volných míst v poměru k počtu zaměstnaných i nezaměstnaných je zhruba pět procent. Za poslední rok se tak snížil jen o jednu desetinu procentního bodu, zatímco míra nezaměstnanosti poklesla o 1,1 procentního bodu na prosincová 2,1 %.

Zatímco počty zaměstnaných rostou, řady nezaměstnaných řídnou, volná pracovní místa v české ekonomice rozhodně neubývají. V podnikatelském sektoru je dokonce míra volných míst 6,3 %, přičemž ve stavebnictví téměř 12 %, v zemědělství 9,2 % a v oblasti HORECA, která se ještě nevzpamatovala z řady lockdownů 7,7 %. Nejnižší relativní nabídka volných míst je naproti tomu ve veřejném a finančním sektoru.

Z pohledu zaměstnavatelů panuje na českém pracovním trhu zvýšené napětí, které se v posledních letech dařilo usměrňovat alespoň za pomoci zahraničních pracovníků. Ti se na celkové pracovní síle podílejí zhruba 15 %, především díky silnému zastoupení zaměstnanců ze Slovenska a Ukrajiny.

Navzdory rekordnímu počtu zahraničních zaměstnanců se ovšem – jak potvrzuje i dnešní statistika – stále nedostávají pracovníci. Důvodem není pouze to, že ekonomika opět roste, ale i fakt, že populace stárne a do penze odcházejí pracovníci v profesích, které si už nedokážeme v dostatečném počtu vychovat, a proto na trhu chybí. Jde především o tradiční řemesla, respektive učební obory, jež nelze zatím nahradit robotizací ani automatizací.

Nepředpokládám, že by se situace na českém trhu práce v letošním roce dramaticky změnila. Ekonomika sice poroste v důsledku války na Ukrajině a jejím konsekvencím pomaleji, avšak vzhledem k dlouhodobému nedostatku pracovníků napětí na pracovním trhu výrazněji nepoleví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…