Petr Dufek: Česká ekonomika si drží tempo… zatím

29.10.2021 16:25 | Komentář

Podle předběžného odhadu statistického úřadu česká ekonomika ve třetím čtvrtletí mezikvartálně rostla o 1,4 %, meziročně o 2,8 %.

Petr Dufek: Česká ekonomika si drží tempo… zatím
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Je to vlastně docela solidní výsledek, když vezmeme v úvahu situaci v tuzemském průmyslu, kterému se nedostávají komponenty a ještě se musí vypořádávat s vysokými cenami komodit včetně energií. Nepřekvapí proto, že výkon průmyslu se na vývoji ekonomiky v tomto období podepisuje negativně, zatímco růst v podstatě obstarávají služby. Na straně poptávky hraje prim domácí poptávka, zatímco export je v důsledku situace průmyslu v útlumu.

Ekonomiku drží nad vodou spotřeba domácností a investice, kterým sekunduje svými zvýšenými výdaji i vláda. U spotřeby je otázkou, jak se bude vyvíjet v době, kdy inflace dosahuje dávno zapomenutých úrovní a domácnostem se tak začínají prudce narůstat faktury za bydlení. Prozatím tato situace spíše nahrává zpomalení ekonomiky v posledním kvartále roku. Celkový růst ekonomiky proto v letošním roce nejspíš zůstane pod hranicí tří procent.

Výraznější zrychlení ekonomiky by mohlo nastat v příštím roce, poté co se zprůchodní nejenom dopravní cesty, zkorigují extrémní ceny komodit a automobilky budou mít opět z čeho vyrábět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …