Petr Dufek: Česká republika je formálně inflačním rekordmanem

17.01.2024 15:57 | Komentář

Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu, dosáhla harmonizovaná meziroční inflace v ČR na konci loňského roku 7,6 %, a byla tak podruhé v řadě nejvyšší v rámci celé EU.

Petr Dufek: Česká republika je formálně inflačním rekordmanem
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Je to sice velmi nelichotivý výsledek, avšak stejně jako v případě národní inflace je ovlivněn započtením energetického úsporného tarifu na konci roku 2021. To, jak jsme si tehdy inflaci administrativně vylepšili před rokem, se nám prostě jen v důsledku nízkého srovnávacího základu loni vrátilo. I proto nemá smysl čísla za říjen až prosinec nijak přeceňovat.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

Prosincová čísla jsou přesto zajímavá ve svém detailu. Je například vidět, že v ČR jako v jediné zemi unie poklesly ceny potravin, včetně toho tolik proklamovaného cukru. Naproti tomu zde ovšem stále pokračovalo poměrně rychlé zdražování oblečení, jehož ceny rostly třetím nejvyšším tempem v EU.

Hlavním zdrojem tuzemské inflace byly rychle rostoucí náklady na bydlení, konkrétně započítaný skok v cenách elektřiny, který byl formálně bezprecedentní (+142,4 %). Je to ovšem jen statistika, protože zohledňuje právě dotaci v rámci úsporného tarifu z roku 2021 a mimochodem je tak odpovědný za více než polovinu prosincového inflačního čísla. V lednových číslech už vidět nebude, a tak inflace bude vypadat realističtěji.

Z dalších inflačních specifik ČR stojí za pozornost i ceny v hotelích a restauracích, které rostou svižným tempem už několik let. V prosinci byly ceny hotelových služeb vyšší o více než 12 % a rychleji se zvýšily už pouze v Belgii.

Z trendu hlavních položek inflace je zřejmé, že inflační tlaky v ČR polevují. Lednový výsledek harmonizované inflace bude začínat nejhůře trojkou, a to už bude vypadat o poznání lépe. ČR se tak velmi snadno propracuje oficiálně k evropskému průměru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…