Petr Dufek: Comeback zahraničních investorů na český dluhopisový trh

02.05.2021 11:07 | Komentář

S rostoucím schodkem státního rozpočtu narůstá i státní dluh, který vzniká půjčkami státu na finančních trzích. Většinu tohoto dluhu představují korunové státní dluhopisy, které stát vydává v rámci primárních emisí nebo je prodává v rámci přímých prodejů na sekundárním trhu.

Petr Dufek: Comeback zahraničních investorů na český dluhopisový trh
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Od začátku letošního roku se státu podařilo vydat dluhopisy v hodnotě 230 mld. korun, přičemž naposledy tento týden to byly papíry za více než 15 mld., o které byl poměrně velký zájem. Vedle toho se ministerstvu financí daří prodávat již starší dluhopisy ze svého portfolia, takže se celkově získalo na trzích již více než 300 mld. korun. Když k tomu připočteme dvě miliardy eur z půjček od EU, tak se již státu podařilo nashromáždit zhruba polovinu peněz, které bude v letošním roce potřebovat na krytí schodku i splatného dluhu, a to je na konci dubna poměrně solidní výsledek.

Na to, jak moc si stát půjčuje v časech, kdy ČNB hovoří o nutnosti zvyšování sazeb, už cena peněz na trhu nijak dramaticky neroste a výnosy dluhopisů dokonce mírně poklesly. Jedním z důvodů je návrat zahraničních investorů na trh, který od loňského srpna postupně opouštěli. Nyní, téměř na prahu nové konjunktury je pro ně znovu atraktivní, neboť přináší nesrovnatelně zajímavější výnosy než v eurozóně, navíc s potenciálem kurzového zhodnocení koruny. Když k tomu připočteme, že navzdory rychlému růstu dluhu zůstává ČR stále jednou z nejméně zadlužených zemí EU, zůstává pro zahraniční investory zajímavá i z pohledu kreditního rizika.

Od konce loňského roku se už pozice zahraničních investorů v českých státních dluhopisech zvýšila o téměř 106 mld. korun na 692,5 mld. Je to téměř tolik, jako na konci kurzového režimu, kdy ovšem měli nerezidenti v rukou polovinu celého dluhopisového trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…