Petr Dufek: Ekonomika i inflace dál roste

31.07.2022 11:00 | Komentář

Zatímco americká ekonomika je už od začátku roku v recesi, ta evropská se zatím drží.

Petr Dufek: Ekonomika i inflace dál roste
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Podle předběžného dohadu Eurostatu dosáhl mezikvartální růst HDP EU 0,6 %, eurozóny dokonce 0,7 %. Zásluhu na tomto výsledku mají především velké země jako Itálie a Španělsko, kde růst ve druhém čtvrtletí podstatně zrychlil, zatímco tradiční motor Evropy – Německo – se zadrhnul.

Na turismus orientovaným zemím se dařilo více, zatímco ty průmyslové – exportně orientované – mají aktuálně problém.

Výsledek je velmi pozitivní s ohledem na situaci na komoditních trzích, negativní sentiment i panující vysokou inflaci. Jde ovšem o předběžná čísla za 11 zemí z 27, takže na hluboké závěry je ještě čas.

Eurostat zároveň vydal i předběžný odhad inflace za červenec, podle kterého jsou spotřebitelské ceny v eurozóně meziročně vyšší o 8,9 %. „Zásluhu“ na tom má zcela nepřekvapivě vysoký růst cen energií, k němuž se v posledních měsících přidaly i zdražující potraviny.

Roste ovšem nejenom celková inflace, ale i ta jádrová, do které se postupně přelévají nákladové vlivy jako jsou ceny energií, surovin a dalších vstupů.

Inflace v eurozóně vystoupala na nová maxima, a to by s ohledem na pokračující růst ekonomiky mělo přimět ECB k dalšímu zvýšení úrokových sazeb na zářijovém zasedání o 50 bazických bodů. Samozřejmě velkou neznámou je i nadále situace na trhu s plynem a navázaném trhu s elektřinou.

Petr Dufek
ekonom

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …