Petr Dufek: Export zahájil letošní rok poklesem

09.03.2021 15:09

Ačkoliv se přebytek zahraničního obchodu v prvním měsíci letošního roku meziročně zvýšil (na 24,6 mld. CZK), nelze si nevšimnout mírného poklesu vývozu i dovozu. Na straně dovozu jde nepochybně o výsledek ekonomického útlumu způsobeného lockdownem, který se se promítá do nižší poptávky spotřebitelů i firem. Když však vezeme v úvahu i slabší korunu, tak jsou vlastně slabší čísla o dovozu i vývozu mírně nadhodnocená.

Petr Dufek: Export zahájil letošní rok poklesem
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Na straně exportu si nelze nevšimnout více než pětiprocentního poklesu vývozu automobilů, který ještě v posledním čtvrtletí loňského roku výrazně narůstal. O příčinách této nepříznivé změny lze zatím jen spekulovat. Svoji roli mají nepochybně restrikce zaměřené i na autosalony, které se následně odrážejí v nižších prodejích, jak už ostatně potvrdily i poslední statistiky registrací nových automobilů. Jde nicméně o krátkodobý jev, který vzhledem k počínajícímu rozvolnění v některých státech brzy pomine a poté opět zafunguje odložená poptávka.

Mnohem podstatnější otázkou však je, zda už automobilový průmysl nebrzdí v důsledku nedostatku dovážených komponent, který trápí téměř všechny výrobce v Evropě. To by byla mnohem nepříznivější zpráva, protože by to ovlivnilo vývoj ve výrazné části průmyslu, který se stal motorem a také jistotou české ekonomiky v časech lockdownu. Stačí si vzpomenout na jeho vliv (respektive vliv exportu) v předchozím čtvrtletí na celkový výsledek HDP. Jak na tom byl celý průmysl v prvním měsíci letošního roku se dozvíme už tento pátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…