Petr Dufek: Inflace se přibližuje k cíli ČNB

10.03.2021 16:25

V únoru meziroční inflace mírně poklesla na 2,1 %, když se spotřebitelské ceny v tomto měsíci zvýšily oproti lednu jen o 0,2 %. Na tomto dílčím nárůstu se podílelo především zdražení pohonných hmot, automobilů a některých volnočasových aktivit.

Petr Dufek: Inflace se přibližuje k cíli ČNB
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziroční inflace sledovaná centrální bankou se snížila na 2,1 % a nadále platí, že téměř z poloviny za ní stojí vyšší ceny tabákových výrobků a alkoholu v důsledku loňského citelného navýšení spotřebních daní. Ceny bydlení, které v předchozích letech táhly inflaci nahoru, rostou jen velmi mírným tempem. Zvolňuje růst nájemného, ceny elektřiny a plynu dál klesají. Potraviny – jako po bydlení druhá nejvýznamnější část spotřebitelského koše – zdražily meziročně jen o 0,6 %.

V dalších měsících se inflace bude pohybovat v blízkosti dvouprocentního cíle ČNB, ve druhé polovině roku už bude pravděpodobně pod ním. Velkou nejistotu přestavují ceny některých služeb – v současné době omezených lockdownem.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Naproti tomu ceny potravin, alespoň z pohledu dosavadního vývoje cen zemědělských produktů nebo cen zpracovatelů, by výrazněji růst neměly.

Dál budou v nejbližších měsících zřejmě ještě zdražovat pohonné hmoty, které reagují na vývoj cen komodit na světových trzích, a automobily, jejichž výrobní náklady rostou v důsledku přísnějších regulací – ať už těch „zelených“ nebo bezpečnostních.

Vzhledem k výraznému posílení koruny za poslední rok by právě koruna měla sehrávat významnou protiinflančí roli. Zlevňuje dovážené zboží i nákupy českých spotřebitelů třeba v zahraničí, byť nyní spíše jen v eshopech.

Inflace není a zřejmě ani dál nebude významným problémem české ekonomiky. Vzhledem k tomu, že je inflace blízko cíle ČNB, bude centrální banka dál hovořit o potřebě normalizace úrokových sazeb. K té ovšem bude moci dojít teprve tehdy, až se uklidní situace na kovidovém poli. Proto předpokládáme první nárůst sazeb ČNB spíše až v závěru roku, tak jak ostatně nastiňuje alternativní scénář samotné centrální banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.