Petr Dufek: Inflace v České republice zrychluje. Oděvy podražily, dovolené zlevnily

12.05.2015 10:06

Dubnová čísla o vývoji spotřebitelských cen potvrdila, že se v ČR začíná po měsících znovu projevovat inflace. Meziroční růst cen o půl procenta není nijak silný, avšak je vyšší než předpokládal trh i centrální banka.

Petr Dufek: Inflace v České republice zrychluje. Oděvy podražily, dovolené zlevnily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle očekávání se v meziměsíčním růstu cen projevilo sezónní zvýšení cen oděvů a obuvi a některých potravin. Vedle toho se v inflaci odrazily i rostoucí ceny pohonných hmot. Naproti tomu velmi lehce tentokrát zlevnily dovolené.

Meziroční inflace se dostává na 0,5 % a je tak o dvě desetiny procentního bodu nad nejnovější prognózou centrální banky. Je to nepochybně potěšující zpráva, která může snížit pravděpodobnost případné další „devalvace“ koruny, která inflaci do české ekonomiky měla konečně přinést.

I když aktuálně inflace mírně zrychluje, není inflace žádným významným problémem české ekonomiky. Letošní byť stále ještě umírněný růst mezd a příjmů domácností je výrazně rychlejší než inflace, a tak se finanční situace českých domácností bude i nadále zlepšovat.

V dalších měsících se inflace bude pohybovat v blízkosti aktuálních hodnot. Samozřejmě velkou nejistotu přinášejí volatilní ceny pohonných hmot reflektující pohyby ceny ropy na světových trzích a kurz koruny vůči dolaru.

Prostor pro pokles inflace je vzhledem k silné domácí poptávce a slabé koruně silně omezený. Navíc poptávka stále více nabírá na síle i na evropském trhu, a tak deflační očekávání postupně ale jistě mizí.

Petr Dufek, analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

10:14 Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

Český premiér v jednom ze svých posledních rozhovorů zaujal výrokem: „Jsme předurčeni k tomu dovládn…