Petr Dufek: Intervence ČNB zatím u ledu

07.02.2011 10:47

Bankovní rada podle očekávání ponechala svoji hlavní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 %. Zároveň ČNB nenaznačila, že je čas sáhnout k devizovým intervencím. Zklamání některých investorů z toho, že se nic dramatického nestalo, posunulo korunu z okolí 25,70 do blízkosti 25,35 EUR/CZK (zhruba 55ti denní průměr).

Petr Dufek: Intervence ČNB zatím u ledu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

Podstatným výstupem zasedání je především prognóza, která se jen kosmeticky liší od té předchozí. Centrální banka zhoršila výhled HDP na letošní rok, jen velmi decentně upravila výhled inflace a devizového kurzu. Z krátkodobého pohledu stojí za povšimnutí zvýšení prognózy tříměsíčního Priboru, který pro druhý kvartál ČNB posunula o tři desetiny procentního bodu vzhůru. O co méně optimistická je ČNB pro rok letošní, o to více je pozitivně naladěná na rok 2014, kdy předpokládá růst ekonomiky o 2,1 %. Závěrem prognózy je konstatování, že s prognózou je konzistentní mírný pokles tržních úrokových sazeb a jejich následný růst ve druhé polovině roku 2014. Zreálnění výhledu ekonomiky spolu s faktem, že koruna je nad prognózou a Pribor téměř odpovídá očekávání ČNB, snižují pravděpodobnost zásahu centrální banky na devizovém trhu.

Před únorovým zasedáním bankovní rady se přitom objevovaly různé spekulace o možnosti devizových intervencí s cílem uvolnění měnových podmínek či dokonce úvahy o možném „cílování“ devizového kurzu. Skutečnost je mnohem prozaičtější – žádná kurzová „revoluce“ se nekoná. ČNB současná rizika považuje za vyvážená a zdá se, že nehodlá do situace nijak akutně zasahovat.

Petr Dufek
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…