Petr Dufek: Lehce slabší čísla z průmyslu. Začíná fungovat vliv dovolených

07.07.2015 10:52

Květnové výsledky průmyslu mírně zaostaly za očekáváním. Výroba se zvýšila jen o 2 %, což po zohlednění nižšího počtu pracovních dnů znamená nárůst o 4,6 %. Nijak oslnivé nebyly tentokrát ani zakázky. I když jde na první pohled o méně příznivá čísla, jedná se spíše o korekci předchozích strmých růstů než o to, že by nejsilnější české odvětví začalo ztrácet dech.

Petr Dufek: Lehce slabší čísla z průmyslu. Začíná fungovat vliv dovolených
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ocelárna, ilustrační foto

Jako již tradičně táhne průmysl nahoru výroba osobních automobilů směřující k novým rekordům následovaná výrobci elektrických zařízení a plastů. Naproti tomu nepřekvapily ani obory v útlumu, a sice energetika a těžební průmysl.

Co trochu kontrastuje s výbornou náladou panující v průmyslu – ať už jde o ukazatele důvěry nebo indexy nákupních manažerů – jsou nízké zakázky. Meziročně rostou jen o 1,4 %, ty zahraniční se konce propadly. V záporu skončily dokonce objednávky v automobilovém průmyslu (-1 % y/y). Znamená to snad, že začíná opadat zájem o nové vozy vyráběné v ČR? Předpokládáme, že nikoliv a to s ohledem na rostoucí poptávku po nových autech v Evropě i s ohledem na odhodlání spotřebitelů ve většině zemí EU pořídit si během roku nový vůz. Navíc platí, že i číslo za zakázky ovlivnil nižší počet pracovních dnů.

Průmysl navzdory krátkodobému zvolnění zůstává jedním z nejrychleji rostoucích odvětví v ČR a současně i významným tvůrcem nových pracovních míst. Jen v květnu tam pracovalo o 3,3 % více zaměstnanců více než loni, zatímco jejich mzda (i s ohledem na kratší měsíc) rostla jen o 1,3 %.

Předpokládáme, že příznivých výsledků z průmyslu se dočkáme už v dalších měsících. Postupně však začne fungovat bazický efekt a vliv dovolených. Přesto by se výsledky průmyslu mohly i nadále v průměru stabilizovat mezi 4-5 %. Průmysl si tak udrží dominantní pozici v rámci ekonomiky i funkci hlavního motoru české ekonomiky.

Petr Dufek, analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

9:39 Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

Polyhistor je označení pro člověka aktivního ve více oborech lidské činnosti. Klasickým příkladem je…