Petr Dufek: Na obranu koruny ČNB jen v květnu vynaložila téměř 3,5 miliardy eur

10.07.2022 14:40 | Komentář

Podle zveřejněných údajů ČNB vynaložila na obranu koruny jen v průběhu května skoro 3,5 mld. EUR. Je mnohonásobně více než na začátku války na Ukrajině, kdy jí stačilo na obranu koruny něco málo přes sto milionů eur.

Petr Dufek: Na obranu koruny ČNB jen v květnu vynaložila téměř 3,5 miliardy eur
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Z vývoje kurzu koruny je zřejmé, že ČNB musela zasahovat v době okolo jmenování nového guvernéra a od té doby je na trhu zřejmě přítomná nepřetržitě. Finanční trhy si zřejmě situaci vyložily tak, že s novým vedením bude centrální banka méně důrazná v boji s inflací, a proto se koruna v době nepříznivé konstelace na mezinárodních trzích dostala pod tlak.

České měně nesvědčí ani zvýšená averze k riziku či ochota Fedu rychle zvyšovat úrokové sazby, a přitom i stahovat dolarovou likviditu z mezinárodních finančních trhů. Koruně nesvědčí ani aktuálně hrané scénáře ekonomického ochlazení či recese a už vůbec ne domácí ekonomické fundamenty.

Bude-li chtít ČNB udržet korunu alespoň tam, kde je nyní, bude muset dál intervenovat. Na brzké zklidnění situace na trzích to totiž stále ještě nevypadá. Anebo bude muset přistoupit k dalšímu navýšení sazeb, což by v situaci šestnáctiprocentní inflace bylo adekvátní. Nic jiného než sazby, kurz a svoji důvěryhodnost v rukou centrální banka totiž nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…