Petr Dufek: Na rozdíl od průmyslu se služby vracejí k normálu jen pozvolna

09.07.2021 13:29 | Komentář

Ani květen neposunul výsledky služeb příliš vzhůru. Ve srovnání s dubnem se jejich celkové reálné tržby zvýšily o 0,4 % a stále tak výrazně zaostávají jak za loňským předkovidovým únorem, tak i rokem 2019. Jsou sice alespoň výše v meziročním srovnání (+12,5 %), avšak jen díky velmi nízkému srovnávacímu základu z doby prvního lockdownu.

Petr Dufek: Na rozdíl od průmyslu se služby vracejí k normálu jen pozvolna
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Výrazné zlepšení za poslední měsíc však zaznamenala HORECA, kde se tržby zvýšily o 40 %, avšak i zde platí, že startovací laťka byla posazena velmi nízko. Teprve až červnová a červencová čísla ukážou, jak dlouhý asi bude návrat k normálu v situaci, kdy zde stále ještě chybí zahraniční turisté. Ale jak už napovídají výsledky loňské sezóny, tuzemský cestovní ruch dokáže významnou část chybějící zahraniční klientely vykrýt. Tedy alespoň z pohledu celkových velkých čísel, protože jen těžko to může platit třeba pro pražské hotely.

Pomalu se rozjíždí i letecká doprava nebo i cestovní kanceláře, avšak jejich skluz z doby lockdownu je ještě větší než v případě celého segmentu HORECA. Cestovky jsou tak třeba ve srovnání s loňským únorem na 25 % tržeb, letecké společnosti na 36 %.

I když návrat řady služeb k předkrizovým tržbám se může počítat v letech, samotné oživení, které je z čísel patrné, přispěje k lepším výsledkům české ekonomiky už ve druhém čtvrtletí. Zatímco průmysl ztrácí v důsledku nedostatku komponent svůj dech, služby ho pomalu a jistě nabírají. Proto lze počítat s velmi solidním výsledkem HDP, jehož první předběžný odhad se dozvíme už na konci měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…