Petr Dufek: Nákupní horečka pokračuje

07.07.2017 11:58

Jak už potvrdila dnes zveřejněná čísla za květen, nabídkovou stranu ekonomiky pohání nahoru průmysl, strana poptávky zůstává v režii spotřeby, respektive spotřebitelských nákupů. A ty rostly svižným tempem i v květnu, kdy se tržby obchodníků zvýšily o téměř 7 % (po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dnů).

Petr Dufek: Nákupní horečka pokračuje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

A jako už v předchozích měsících lze jen zopakovat, že za růstem stojí především optimismus spotřebitelů poháněný rostoucími příjmy a rekordní zaměstnaností. Lidé tedy nejenom rekordně investují do bydlení, ale i rekordně nakupují. A z tohoto trendu nejvíce těží internetové obchody, které si tentokrát připsaly další nárůst reálných tržeb o 24 %. S tímto tempem už velmi brzdy dosáhnou pětinového podílu na maloobchodním trhu. Jejich konkurenční výhody jsou nesporné (cena, pohodlí, šíře sortimentu) a zdaleka ještě pořádně nepronikly do některých segmentů, takže potenciál k dalšímu růstu (a konsolidaci) nepochybně existuje.

Z výsledků maloobchodu rovněž vyplývá, že rostoucí kupní síla umožňuje lidem více nakupovat elektroniku, zboží pro volný čas a také ve větší míře módu. Současně ovšem velmi silná poptávka mírní cenovou „válku“ na domácím trhu nebo dokonce v některých případech vytváří prostor pro zvyšování cen. Po letech tak budeme muset začít počítat i s poptávkovou inflací, kterou může krotit snad jen další rozvoj internetových obchodů a sílící koruna, která až na výjimky zatím do spotřebitelských cen nepromluvila. A to navzdory faktu, že koruna oproti dolaru, s nímž se platí za dovoz z asijských zemí, posílila od začátku roku o více než 12 %.

S největší pravděpodobností zažijí obchody výrazný růst tržeb i v dalších měsících. Obavy spotřebitelů jsou minimální, reálné příjmy solidně rostou a zaměstnanost také, takže prostor utrácet rozhodně existuje. Obchody si letos po zohlednění inflace polepší min. o pět procent… a to nehovoříme o maržích.

Petr Dufek
finanční analytik

Vývoj maloobchodních tržeb v květnu 2017 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…