Petr Dufek: Nezaměstnanost pozvolna narůstá

05.08.2020 19:54

Za poslední měsíc se míra nezaměstnanosti v ČR zvýšila o jednu desetinu procentního bodu na 3,8 %. Na to, jaký propad česká ekonomika zažila, jde stále o příznivé nízké číslo.

Petr Dufek: Nezaměstnanost pozvolna narůstá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Za poslední rok se nezaměstnanost zvýšila o 1,1 procentního bodu, a o práci tak přišlo více než 70 tisíc lidí. Šlo především o lidi se základním a učňovským vzděláním pracující ve službách, pomocné a nekvalifikované dělníky.

Důvodů, proč nezaměstnanost neroste tak rychle jako při recesi po roce 2008, je hned několik.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí

Tím prvním je nepochybně domácí forma kurzarbeitu, v jehož rámci stát hradí firmám mzdové náklady. Podle statistik ministerstva práce tento program už zafinancoval mzdy více než 700 tisícům zaměstnanců. Druhým důvodem je, že firmy v první vlně propouštějí především zahraniční agenturní zaměstnance. Třetím důvodem je přesvědčení o dočasnosti ekonomických potíží, a tak firmy raději nepropouštějí, aby pracovníky nemusely opět pracně shánět. Čtvrtým důvodem může být fakt, že je tu stále velké množství firem, které pracovníky hledají.

Naproti tomu nabídka volných pracovních míst se ani přes narůstající nezaměstnanost výrazně nemění. Volných míst je aktuálně přes 334 tisíc a jde především o místa kvalifikovaných a nekvalifikovaných pracovníků v průmyslu a ve stavebnictví. Ve zpracovatelském průmyslu sice už nabídka není tak výrazná jako loni, ubylo i míst v administrativě a obchodě. Naproti tomu větší počet pracovníků hledají firmy působící v realitách a zemědělství.

Jak rychle se bude nezaměstnanost v ČR dál zvyšovat rozhodne kondice ekonomiky a pokračování vládních podpůrných programů – zejména české obdoby kurzarbeitu. Po jeho případném konci je možné předpokládat skokové navýšení nezaměstnanosti nad pět procent. Vše je otázkou načasování a rovněž případného zavedení nového programu podpory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…