Petr Dufek: Nezaměstnanost v listopadu setrvala nepřekvapivě na 3,5 procenta

09.12.2022 12:52 | Komentář

Podle zveřejněných údajů MPSV se míra nezaměstnanosti ani v listopadu nezměnila, a zůstala tak už třetí měsíc za sebou na úrovni 3,5 %. Neznamená to ovšem, že je situace na trhu práce až tak poklidná, jak by naznačovaly čísla o nezaměstnanosti.

Petr Dufek: Nezaměstnanost v listopadu setrvala nepřekvapivě na 3,5 procenta
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Míra nezaměstnanosti stagnuje v době, kdy obvykle firmy zaměstnance nabírají z důvodu přípravy třeba na vánoční svátky. Proto ani stabilní výsledek nelze hodnotit jednoznačně pozitivně.  

Problémem rovněž je, že míra nezaměstnanosti neodráží vývoj v propouštění zahraničních agenturních zaměstnanců, kteří se do statistik českého trhu práce nedostanou. A jsou to právě tito lidé, kteří jsou při propouštění první na řadě.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Přehlédnout nelze, že dochází ke snižování počtu volných pracovních míst, a to jak z důvodu jejich obsazení, tak i zrušení. Ve druhém případě by to odpovídalo signálům od zaměstnavatelů v rámci průzkumů důvěry. S útlumem ekonomiky roste tlak na propouštění a současně klesá zájem o nové pracovníky.

Na přelomu roku proto můžeme očekávat vzestup nezaměstnanosti nad 4 % v důsledku sezónního vývoje navíc podpořeného nepříznivým vývojem ekonomiky. V každém případě dramatický nárůst nezaměstnanosti jako v době americké finanční krize není příliš pravděpodobný, a to hned z několika důvodů.

Firmy se jednak už několikrát poučily, jak obtížné je získat kvalitní zaměstnance zpět, takže budou při propouštění obezřetnější. Zafungují rovněž letos tolik populární předčasné odchody do penze, které rovněž nepřímo sníží počty potenciálních nezaměstnaných. A v neposlední řadě zafunguje i opatrnost samotných zaměstnanců při mzdových vyjednáváních, kde budou zřejmě spíše preferovat udržení zaměstnanost před nadměrnými mzdovými požadavky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…