Petr Dufek: PMI opět pod padesátkou

01.08.2022 11:37 | Komentář

Předběžný výsledek HDP zveřejněný v pátek mohl na chvíli navodit optimismus, který ovšem zchladila nová soft data z tuzemského průmyslu. Podle dnes zveřejněného indexu nákupních manažerů (PMI) byl začátek nového čtvrtletí pro český průmysl velmi slabý.

Petr Dufek: PMI opět pod padesátkou
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

PMI se dál propadl pod hranici 50, což neznamená nic jiného než útlum. Aktuálně dosahuje hodnotu 46,8 a je tak nejníže od prvního covidového lockdownu. Firmy v našem největším odvětví se stále musejí vypořádávat s problémy s logistikou, avšak začíná je stále více trápit úbytek zakázek.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39131 lidí

Vysoká inflace a všeobecná nejistota mění chování odběratelů a nutí průmyslové firmy snižovat počty zaměstnanců. V mezičase rostou zásoby, protože obavy z nestability dodávek vstupů nepominuly. Na druhou stranu lze najít i určité pozitivum, a sice propad poptávky začíná pomalu krotit výrobní inflaci.

Aktuální PMI samozřejmě odkrývá vývoj zatím jen v prvním měsíci čtvrtletí, avšak pod padesátkou je už podruhé v řadě. Vzhledem k tomu, že změna chování zákazníků – ať už v podobě odsouvání objednávek nebo přímo jejich rušení – bude nejspíš i nadále pokračovat, ekonomika se poklesu ve druhém pololetí vyhne jen stěží.

Hospodářský pokles by mohlo brzdit zlepšení situace v automobilovém průmyslu, který rozhodně netrápila poptávka, jako spíše nedostatek dílů. Je otázkou, nakolik se poptávka po nových vozech v časech vysoké inflace nutící přehodnocovat rozpočty firem i domácností udrží silná i v dalších měsících.

Slabé byly červencové PMI i ve Španělsku (48,7), v Polsku (42,1). S napětím bude očekáván výsledek za Německo, na které je český průmysl silně navázaný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…