Petr Dufek: Po sedmi měsících přebytek zahraničního obchodu

09.03.2022 10:02 | Komentář

Zahraniční obchod ČR skončil v prvním měsíci letošního roku s přebytkem 6,2 mld. korun.

Petr Dufek: Po sedmi měsících přebytek zahraničního obchodu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Na první pohledu určitě dobrá zpráva s ohledem na více než půlroční sérii deficitů, nicméně ve srovnání s předchozími ledny jde spíše o slabší výsledek – vlastně jde o nejnižší přebytek za posledních devět let, za kterým můžeme hledat především drahé komodity. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Hodnota dovozu do ČR v prvním měsíci roku poskočila o více než 57 mld. korun, a to především v důsledku zvýšených cen surovin – mezi nimi především ropy a plynu, kovů a chemických produktů. Na straně vývozu je vidět symbolický růst v případě nejvýznamnějšího exportního artiklu – automobilů, a docela výrazný skok v případě elektrické energie.

Vyhlídky českého zahraničního obchodu zůstávají pro další měsíce extrémně nejisté. Automobilový průmysl, jako nejvýznamnější část tuzemského průmyslu, se stále potýká s nedostatkem importovaných komponent narušujícím hladký provoz celého oboru už téměř rok. Kromě čipů však půjde i o další součástky, které se importují z východu. Tento nepříznivý vývoj se nepochybně odrazí i na výkonu celého průmyslu a HDP minimálně v první polovině letošního roku.

Hodnotu dovozu do ČR budou dál zatěžovat vysoké ceny energetických i dalších komodit. Naproti tomu slabší kupní síla obyvatel způsobená akcelerující inflací bude brzdit dovoz spotřebního zboží a automobilů do země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…