Petr Dufek: Po tvrdém alkoholu v hlavní roli cigarety. Inflace stagnuje na 0,1 %

09.03.2015 15:16

Podle očekávání se inflace i v únoru udržela nad nulou. Po lednovém zdražení tvrdého alkoholu tentokrát hlavní úloha připadá cigaretám, respektive jejich vyšší spotřební dani. Zvýšení cen zimních dovolených už naopak do tohoto období tradičně patří.

Petr Dufek: Po tvrdém alkoholu v hlavní roli cigarety. Inflace stagnuje na 0,1 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Oproti předchozímu měsíci se spotřebitelské ceny zvýšily o dvě desetiny procenta, meziročně se inflace udržela na 0,1 % a tedy hluboko pod cílovou hodnotou ČNB.

Únor byl prozatím posledním měsícem, kdy inflaci brzdily pohonné hmoty. Po růstu cen ropy v posledních týdnech se zdražování benzínu i nafty začíná projevovat i na českém trhu. V únorové inflaci však ještě vidět nebylo.

Když se podíváme na to, za co si letos ve srovnání s loňským rokem připlácíme nejvíce tak je to alkohol a cigarety, naopak výrazně šetříme na pohonných hmotách. A podobné to bude i v dalších měsících. Dokonce i šedesát dolarů za barel totiž znamená podstatně méně než loni.

Inflace rozhodně není a ani nebude problémem české ekonomiky v letošním a nejspíše ani v příštím roce. Poptávka sice docela slušně roste, avšak ceny udrží na uzdě konkurenční tlak, příznivé ceny komodit, a to nejen energetických, ale i zemědělských.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…