Petr Dufek: Propad maloobchodu dál zrychluje

06.10.2022 12:52 | Komentář

Spotřebitelé i v srpnu omezovaly své nákupy v obchodech, když zde reálně utratili o 0,7 % méně než v červenci. Ve srovnání s loňským rokem šlo už téměř o propad devítiprocentní.

Petr Dufek: Propad maloobchodu dál zrychluje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Nominálně se v obchodech se utrácí vesměs víc než před rokem, avšak domů si zákazníci nosí stále méně zboží. Je to jen další projev klesající reálné kupní síly, ke které dochází v důsledku inflace.

Nelze si samozřejmě nevšimnout, že se inflace projevuje u každého zboží různě, často se v ČR vymyká všemu, co vidíme v okolních zemích. Za příklad si stačí vzít oblečení nebo elektroniku, jejichž ceny rostou ve srovnání s unijními státy mnohem rychleji.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Krácení nákupů zaznamenává téměř veškerý maloobchod. Největší propad je vidět u prodejců oblečení a obuvi, vybavení domácností, zboží pro volný čas a elektroniky.

Je vidět, že spotřebitelé pod tlakem inflace nakupují stále méně zboží. Rekordní náklady na bydlení, které domácnosti postihly nebo ještě výhledově zastihnou nutí měnit spotřebitelské návyky, omezovat zbytné a v některých případech omezovat i nezbytné, jak by mohly naznačovat slabší prodeje potravin.

S poklesem reálných tržeb obchodů lze počítat i v dalších měsících s tím, jak bude pokračovat propad reálných výdělků. Dá se předpokládat, že zesílí tlak na slevy, pozornost se bude dál přesunovat k internetu, a ještě se zvýší i zájem o levnější privátní značky.

Vzhledem k tomu, jaký podíl má spotřeba na HDP, jsou dnešní výsledky maloobchodu předzvěstí poklesu ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…