Petr Dufek: Prudký nástup recese

15.05.2020 22:02

Pandemie koronaviru, respektive restriktivní opatření s ní spojená, srazila českou ekonomiku už v prvním čtvrtletí. Stačily necelé tři týdny a HDP mezikvartálně propadl o 3,6 %. Alespoň tak lze zjednodušeně shrnout předběžný odhad publikovaný statistickým úřadem.

Petr Dufek: Prudký nástup recese
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Asi nikoho nepřekvapí, že silně zasažený byl nejenom průmysl, ale i služby. Jak už naznačovala měsíční čísla z jednotlivých odvětví, náraz zažily restaurace, hotely i samotné obchody. Na straně poptávky utrpěly investice a samozřejmě zahraniční obchod.

Výsledek prvního čtvrtletí, byť zatím jen předběžný, je srovnatelný se situací na začátku roku 2009. Tehdy však šlo však o vrchol recese, která následovala po rozjezdu finanční krize. Tentokrát jde vlastně teprve o začátek nové recese, která nyní graduje. Druhé čtvrtletí totiž nejspíše už bude ve znamení dvojciferného propadu.

Výsledek prvního čtvrtletí je odrazem nákladového šoku, respektive rozpadu dodavatelských řetězců, nuceného i dobrovolného uzavírání obchodů. Poptávkový šok, který následuje, sice zřejmě nebude tak drastický, ale o to může být delší.

Záležet bude nejenom na tom, jak moc poroste nezaměstnanost nebo poklesnou reálné mzdy, ale také na důvěře spotřebitelů nakupovat a investovat. A v podstatě totéž platí i pro firemní sféru, která své investice zmrazila a dál už jen předpokládá jejich pokles.

Výsledek prvního čtvrtletí zatím není důvodem k přehodnocení našeho celoročního výhledu, v rámci kterého očekáváme pokles ekonomiky o 10 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…