Petr Dufek: Průmysl na hraně recese

01.07.2022 13:15 | Komentář

Index nákupních manažerů je po zhruba dvou letech opět pod psychologickou hranicí 50 bodů, která rozděluje období expanze a útlumu.

Petr Dufek: Průmysl na hraně recese
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Český PMI totiž v červnu dosáhl 49 bodů, a tak naznačuje útlum největšího tuzemského odvětví pro nejbližší měsíce. Na vině je slabá poptávka a především inflace, která nutí zákazníky přehodnocovat jejich priority. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí

Firmy pod tlakem rostoucích nákladů zdražují svoji produkci, nicméně začíná fungovat citlivost poptávky na ceny, a tak zákazníci začínají své nákupy oddalovat.

Průmysl je sice největším odvětvím v ČR, které je současně i nejvýznamnějším exportérem, a proto jeho výsledky do značné míry ovlivňují celkový výkon české ekonomiky. Ještě lze spoléhat na služby, které případný útlum v průmyslu mohou kompenzovat, avšak i ty jsou pod tlakem rostoucích nákladů, které se snaží přesunout na finální zákazníky.

O tom, jestli česká ekonomika zamíří na přelomu roku do recese, nakonec rozhodne především tuzemský spotřebitel. Zda i on bude dál a tentokrát už mnohem výrazněji omezovat svoje nákupy (začal s tím už v závěru roku 2021), nebo si bude dál vypomáhat úsporami z časů pandemie.

S ohledem na šestnáctiprocentní inflaci a perspektivou faktur za energie je nicméně i v tomto případě pravděpodobný další – tentokrát už citelnější – útlum domácí spotřeby. Ceny komodit tak začínají na českou ekonomiku doléhat v plné síle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …