Petr Dufek: Průmysl na sestupné dráze

08.12.2022 15:28 | Komentář

Jak už průběžně naznačují ukazatele důvěry nebo indexy nákupních manažerů, není situace v průmyslu až tak růžová, jak jí doposud lakovala meziroční tempa růstu. V říjnu se produkce tohoto největšího tuzemského odvětví propadla meziměsíčně o 3,7 %, nicméně díky nízkým srovnávacím základům i to stačilo na meziroční plus 3,1 %.

Petr Dufek: Průmysl na sestupné dráze
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Oproti září si ve výrobě nejvíce pohoršil automobilový průmysl (-10 %), který sice ještě má balík nevyřízených zakázek, avšak zřejmě opět naráží na problémy se zásobováním. Vzhledem ke slabším loňským podzimním měsícům ovšem i tak byla výroba meziročně vyšší o 34 %.

Když se podíváme na výsledky za posledních několik málo měsíců v řadě, je vidět docela nepříznivý trend u těžebního průmyslu a energetiky, lámou se i tendence u zpracovatelského průmyslu.

Statistiky nových zakázek na první pohled vyznívají příznivě, avšak otázkou je, nakolik jsou vlastně ovlivněny inflací, protože se vykazují v běžných cenách. V každém případě u automobilového průmyslu jsou o třetinu vyšší, takže známky útlumu zatím minimálně tato část průmyslu ještě nevykazuje.

Pro tuzemský průmysl bude zlomový přelom roku, kdy se objeví nejenom nové ceníky, ale bude zřejmé, s jak silnou poptávkou může průmysl počítat v následujících měsících. Velká část firem se bude muset vypořádávat s novými cenami energií a s odkladem objednávek doma i v zahraničí.

Pokles ekonomiky už průmysl nejspíše natolik nezbrzdí jako ve třetím čtvrtletí, a české hospodářství se oficiálně ponoří do inflační recese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…