Petr Dufek: Průmysl stále v režii aut

09.10.2023 15:49 | Komentář

Srpnová čísla z průmyslu se nevymykají nelichotivému obrázku, který přicházel z této části ekonomiky už v předcházejících měsících, nebo jej naznačovaly soft ukazatele důvěry nebo index nákupních manažerů. Průmyslová výroba meziměsíčně vzrostla o 0,2 procenta, ve srovnání s loňským srpnem byla o 1,7 procenta níže.

Petr Dufek: Průmysl stále v režii aut
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Příběh tedy zůstává stejný. Firmy, které mají zásobu starších zakázek, především pak v automobilovém průmyslu, jedou a zkracují lhůty dodávek. Ostatní jsou na tom stále o poznání hůře.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Výroba automobilů sice představuje „jen“ 15 procent produkce tuzemského průmyslu, avšak poslední rok dokázala průmysl udržet většinou v černých číslech. A platí to i pro srpen, protože bez aut by byl průmysl v hlubokém mínusu.

Výsledky průmyslu v podstatě stály pouze na automobilkách a nové zakázky zatím nenaznačují, že by tomu mělo být v nejbližších měsících jinak. Celkové zakázky jsou v mínusu a jediný, kdo si v poslední době polepšil, byl pouze chemický průmysl. Na začátek nového pozitivního trendu to ovšem zdaleka nevypadá.

Ostatně propouštění zaměstnanců, ke kterému soustavně dochází, to jen potvrzuje.

Výsledky průmyslu zatím stojí a padají s výrobou aut, která už ovšem v srpnu průmysl nedokázala udržet v černých číslech. Je to jen další signál, že ani ve třetím kvartálu se česká ekonomika nedokázala odrazit ode dna, a nejspíš skončila dokonce v mínusu. A to rozhodně není dobrá vizitka, potom co půl roku klesala a následně půl roku stagnovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…