Petr Dufek: Rekordní rok obchodníků

07.02.2018 10:45

Podle vývoje tržeb obchodníků se dá říct, že Češi zažili nejštědřejší Vánoce v historii. Už přechozí měsíce jasně naznačovaly velmi silný trend nakupování a prosinec byl jen jeho dalším potvrzením. Tržby obchodníků se tentokrát zvýšily o více než sedm procent, což pak v součtu za celý rok znamenalo další zvýšení reálných nákupů v obchodech o 5,6 procenta.

Petr Dufek: Rekordní rok obchodníků
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Před vánocemi lidé ve větší míře utráceli v podstatě za vše, tedy poněkud překvapivě s výjimkou potravin a farmaceutických výrobků. Ochota nakupovat byla tak i nadále spojená s výbornou náladou spotřebitelů neobávajících se zhoršení jejich finanční situace v letošním roce ani nezaměstnanosti. Nakonec i jejich příjmy se díky rostoucímu napětí na trhu práce začaly reálně zvyšovat rychlejším tempem, než na jaké byly do té doby zaměstnanci zvyklí.

Jednoznačným vítězem o pozornost zákazníků byly i v roce 2017 internetové obchody, jejichž tržby vzrostly o další pětinu. Oproti roku se tak jejich příjmy zvýšily o téměř neuvěřitelných 242 %, zatímco celý maloobchod si připsal jen necelých 30 %. Dlouhodobý boom internetových obchodů jasně ukazuje, jakým směrem se ubírá pozornost zákazníků i jejich nákupní zvyklosti, i když to část obchodníků zřejmě ještě dosud nepochopila.

Silný růst tržeb v obchodech můžeme očekávat i v letošním roce. Spotřebitelský apetit bude podporovaný rychlejším růstem reálných výdělků, vyššími sociálními dávkami i rostoucí zaměstnaností. Spotřeba domácností se nejspíše stane hlavním motorem poptávkové strany ekonomiky.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.