Petr Dufek: Solidní start do nového roku vystřídá útlum

31.05.2022 13:02 | Komentář

Na začátku roku se české ekonomice poměrně dařilo. Mezikvartální růst HDP zrychlil na 0,9 %, meziročně si hospodářství polepšilo o téměř 5 %. Na ekonomiku sice doléhala vysoká inflace, avšak začátek války na Ukrajině měl zatím ještě zcela marginální vliv.

Petr Dufek: Solidní start do nového roku vystřídá útlum
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Nová čísla potvrdila, že domácnosti dál omezují svoji spotřebu. Oproti konci roku se jejich spotřeba reálně snížila o další procento v důsledku nižších nákupů zboží, zejména automobilů. Za služby tentokrát lidé utratili více, avšak jen kvůli omezenému prostoru v závěru roku. Meziroční nárůst spotřeby vypadá impozantně, nicméně je ovlivněn lockdowny ze začátku loňského roku, a proto nemá smysl z těchto čísel dělat žádné závěry. Ve srovnání se začátkem roku 2019 je stále viditelné jasné omezování jak nákupů zboží, tak výdajů na služby.

Výrazně pozitivní vliv na růst ekonomiky měly v úvodu roku investice do výstavby infrastruktury a bydlení. Nárůst zaznamenaly i nákupy dopravních prostředků, zatímco v případě strojních investic docházelo jen k velmi mírnému oživení s tím, jak jsou firmy stále v nejistém a drahém prostředí investovat.

Na straně nabídky ekonomiku poháněl obchod, stavebnictví, a tak trochu překvapivě s ohledem na situaci i zpracovatelský průmysl. Sice se dál musí vypořádávat s vysokými cenami vstupů – zejména pak energií – avšak i tak se jeho vytvořená přidaná hodnota ve srovnání s koncem roku zvýšila.

Nejnovější výsledky potvrdily, že ani v úvodu letošního roku ekonomika ještě nedosáhla (předkovidové) úrovně konce roku 2019. Zaostává jak spotřeba, tak investice, zatímco vládní útraty a dovoz narůstají. Na straně nabídky zaostává především průmysl a obchod. Svižný restart ekonomiky a postkovidové oživení zatím nestačily, aby se ekonomika vrátila alespoň do výchozí úrovně.

Vzhledem k tomu, jak na ekonomiku doléhá výrobní i spotřebitelská inflace, stále ještě nefunkční mezinárodní logistika nebo odchod z části východních trhů, asi nelze očekávat udržení tak pozitivních výsledků, jaké hospodářství zaznamenalo v úvodu roku. Proto už druhé čtvrtletí bude ve znamení výraznějšího zpomalování růstu, a to jak v mezičtvrtletním, tak meziročním srovnání.

Pokud se nepodaří výrazně zlepšit situaci v dodávkách čipů a dalších komponent pro automobilový průmysl, nelze vyloučit ani krátkodobý útlum. V každém případě se letos česká ekonomika nejspíš na výchozí úroveň roku 2019 ještě nevrátí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…