Petr Dufek: Stavebnictví stále ve fázi útlumu

08.06.2021 15:10 | Komentář

Zatímco průmysl jede na vlně oživení, situace ve stavebnictví zůstává komplikovanější, a tak se v dubnu stavělo méně ve srovnání s březnem i loňským dubnem.

Petr Dufek: Stavebnictví stále ve fázi útlumu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Pokles jde na vrub pozemnímu stavitelství, které nezažívá zrovna příznivé období. Postihuje jej útlum investic v oblasti komerčních nemovitostí a doposud jej ovlivňovaly i slabší výsledky bytové výstavby.

Anketa

Podporujete boj Svjatlany Cichanouské proti Lukašenkovi?

4%
93%
hlasovalo: 18664 lidí

V dubnu sice došlo k nárůstu počtu nově stavěných bytů, avšak zatím je předčasné mluvit o změně dosavadního nepříznivého trendu v této části stavebnictví.

Inženýrská výstava oproti té pozemní meziročně stagnovala. V jejím případě však zafungoval vysoký srovnávací základ z předchozího roku, protože loni v dubnu rostla bez ohledu na nástup kovidu o více než 12 %. Statistický úřad navíc uvádí i vliv nepříznivého počasí letos na jaře, které stavební výrobu mohlo rovněž ovlivnit.

Podobně jako v průmyslu i ve stavebnictví se firmy potýkají s nedostatkem materiálu i jeho rostoucími cenami. Chybí i kvalifikovaní a pomocní pracovníci, a tak výhled celého odvětví zůstává velmi nejistý. Minimálně pro inženýrskou část stavebnictví lze počítat s veřejnými zakázkami, které mají setrvale příznivý trend, jenž mohou navíc posílit dodatečné peníze z EU ve formě Next Generation EU fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…